Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé Příbramska vytřídili 37 tun nápojového kartonu. Vznikly nové stavební desky

Obyvatelé Příbramska vytřídili 37 tun nápojového kartonu. Vznikly nové stavební desky

Téměř devět set oranžových kontejnerů na nápojové kartony naplnili v loňském roce obyvatelé Příbramska. Obaly od mléka, vína nebo ovocných džusů se vyrábějí z velmi kvalitního papíru, vhodného k recyklaci a k výrobě nového papíru. Další možností využití vytříděných nápojových kartonů jsou stavební desky s podobnými vlastnostmi jako má sádrokarton.

olomouc,,Nápojové kartony známé jako krabice na mléko, víno, džusy a mléčné výrobky se třídí do kontejnerů označených oranžovou nálepkou. Alternativou jsou i oranžové pytle. Záleží na tom, jak má obec systém sběru nápojových kartonů nastavený," uvedla Kateřina Půlpánová, regionální manažerka společnosti EKO-KOM, a. s. Na Příbramsku mají obyvatelé k dispozici 143 kontejnerů označených oranžovou nálepkou. Za uplynulý rok se jim podařilo vytřídit 37 tun materiálu a naplnit jím 866 nádob. Do oranžových kontejnerů nepatří měkké sáčky od kávy a různých potravin v prášku. Kartony by neměly obsahovat ani zbytky nápojů a potravin. Stejně jako u plastů je potřeba obaly před vhozením do kontejneru řádně sešlápnout nebo stlačit. Do dvacetilitrového koše se vejde třicet sešlápnutých kartonů. Nemusíte se tak bát, že vám třídění zabere doma příliš mnoho místa.

Nápojové kartony se skládají ze tří materiálů, a sice papíru, hliníkové fólie a polyethylenové fólie. ,,Pro recyklaci je nejdůležitější složkou papír, který je velmi kvalitní a vhodný pro výrobu nového papíru. Alternativou je také využití nápojových kartonů k výrobě stavebních desek," vysvětlila Kateřina Půlpánová. Třídění odpadů považuje za běžnou součást každodenního života již 72 procent Čechů. V celém Středočeském kraji je k dispozici témě 34 tisíc kontejnerů pro tříděný sběr a na jedno průměrné sběrné hnízdo připadá v kraji 131 obyvatel. Výtěžnost papíru, skla, plastu a nápojového kartonu je 42,43 kilogramů na jednoho člověka za rok.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů naleznete na webu www.jaktridit.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů