Středa, 24. dubna 2024

Brno: Lidé mohou hlasovat, kde chtějí mít stojany na kola

Brno: Lidé mohou hlasovat, kde chtějí mít stojany na kola

Na konci září se v Brně rozběhl projekt interaktivního mapování potřeb cyklistů. Na serveru ZmapujTo.cz mohou lidé prostřednictvím mobilních telefonů či internetu až do konce listopadu označovat místa v ulicích, kde jim chybí možnost bezpečně zaparkovat kolo.

Takto posbírané náměty se následně stanou podkladem pro realizaci doplnění cyklostojanů v brněnských ulicích. Na anketě spolupracuje město Brno se serverem ZmapujTo.cz.

,,Stojany budou na místech, která dostanou od veřejnosti nejvíce hlasů. Záleží samozřejmě i na tom, kolik lidí se do projektu zapojí," uvedl náměstek primátora města Brna Martin Ander.

Aplikace k cyklostojanům není první, kterou mohou Brňané využít k vylepšení veřejného prostoru. Pomocí mobilních aplikací můžou už nyní hlásit například přeplněné popelnice na tříděný odpad.

Anketa pro navrhování míst, kde mají v budoucnu stát stojany na kola, je další z řady doplňkových mapovacích akcí pomocí aplikace Zmapuj To, která je určená pro hlášení podnětů od občanů. Mezi další patřilo například mapování úklidových akcí v rámci celorepublikové kampaně Ukliďme Česko.

Od začátku listopadu mají cyklisté povolen vjezd do historického centra bez časového omezení. Dříve mohli městskou památkovou rezervací projíždět jen mezi 17. a 9. hodinou. Jedinou výjimkou je ulice Česká, kam lidé na kole nemohou vjíždět vůbec.

ZDROJ: brno.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů