Pátek, 29. března 2024

Brno příští rok sníží poplatek za odpad seniorům a malým dětem

Brno příští rok sníží poplatek za odpad seniorům a malým dětem

Seniorům nad 70 let a dětem do tří let od příštího roku Brno sníží poplatek za komunální odpad na 500 korun, pro ostatní zůstává ve stejné výši jako letos - 670 korun. Dnes to schválili brněnští zastupitelé. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) umožní slevu úspory v řádu jednotek milionů, které město v posledních pěti letech zaznamenalo při likvidaci odpadu. Celkové náklady na likvidaci odpadu ročně přesahují 320 milionů.

V Brně se už pátým rokem postupně projevují dva pozitivní trendy. Jednak roste množství vytříděných odpadů a na druhé straně klesá objem směsného odpadu. Díky tomu vzniká úspora. Město dává méně peněz na likvidaci a naopak má více odpadu, který lze dále používat. "Trend je však mírný. Úspory nejsou desítky procent, ale pouze jednotky, přesto však z více než 320 milionů dokážeme ušetřit jednotky milionů. Proto můžeme přistoupit ke snížení poplatku potřebným skupinám," objasnil Ander.

Nevyloučil ani to, že bude časem nižší poplatek i pro ostatní lidi. "Pokud bude trend poklesu produkce směsného komunálního odpadu a růstu množství vytříděných odpadů pokračovat, bude možné v příštích letech uvažovat o mírném snížení platby za odpad, zejména však pro ty poplatníky, kteří třídí odpad," dodal Ander. Brno však bude moct poplatek ostatním snížit nejdříve na konci příštího roku. Do té doby musí být ve stejné výši kvůli tomu, že město čerpalo peníze z Evropské unie na spalovnu odpadů.

V roce 2010 evidovalo Brno 71.530 tun směsného odpadu, loni to bylo už jen 66.866 tun, což je téměř o 5000 tun méně. "Podle dosavadního vývoje lze očekávat v dalším roce pokles asi o 500 tun, což odpovídá snížení nákladů za likvidaci tohoto odpadu o necelého půl milionu korun," doplnil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů