Pátek, 29. března 2024

Domov na kopci dostal za pálení odpadů pokutu téměř půl milionu

Domov na kopci dostal za pálení odpadů pokutu téměř půl milionu

Pokutou ve výši 490.000 korun potrestala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnost Domov na kopci, která do konce minulého roku provozovala v bývalém uprchlickém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku ubytovací zařízení pro nemocné a sociálně slabé lidi. Firma porušovala zákon o odpadech, řekla ČTK mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Společnost je podle zjištění ČTK v konkurzu a dluží miliony korun.

"Společnost dlouhodobě skladovala a spalovala odpady, které vznikly v rámci provozu zařízení, místo toho, aby je předala oprávněných osobám k likvidaci. K nakládání s odpady neměla povolení. Šlo přitom nejen o odpady z kategorie ostatní, ale také o nebezpečné odpady z léčiv, injekčních stříkaček či použitých inkontinenčních pomůcek," řekl ČTK ředitel ústecké pobočky ČIŽP Jaroslav Vacek.

Duševně nemocní lidé žili v areálu uprchlického tábora přibližně tři roky, většina z nich přišla z psychiatrické léčebny v Opavě. Společnost Domov na kopci, která byla původním provozovatelem, dostala už dříve za poskytování sociálních služeb bez registrace pokutu 250.000 korun. Posledních 40 klientů odstěhoval loni na konci roku Ústecký kraj.

Na špatné podmínky a nedostatečnou péči upozorňovali bývalí zaměstnanci domova, jednatele kritizovala i ombudsmanka Anna Šabatová. Provozovatelé do areálu později stěhovali i sociálně slabé rodiny.

Podle zjištění ČTK je společnost Domov na kopci v konkurzu, dluží miliony korun na úvěrech a za služby. Jednatelé společnosti letos v létě zapůjčili areál k pořádání technoparty. Na akci původně ohlášenou pro 400 lidí se sjelo kolem pěti tisíc příznivců techna z celé Evropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů