Pátek, 29. března 2024

Putin se zúčastní klimatického summitu v Paříži

Putin se zúčastní klimatického summitu v Paříži

Ruský prezident Vladimir Putin se v Paříži 30. listopadu spolu se stovkou šéfů států a vlád zúčastní zahájení konference OSN o klimatických změnách. Uvedl to dnes šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Podle francouzských médií by Putin mohl ve Francii mimo jiné se šéfem Bílého domu Barackem Obamou hovořit kupříkladu o syrské či ukrajinské krizi.

"První den (konference) bude vyhrazen šéfům států a vlád. Už máme více než stovku kladných odpovědí (na pozvání). Přijedou prezidenti Spojených států, Číny, Ruska, indický premiér, samozřejmě generální tajemník OSN, francouzský prezident a mnozí další," řekl novinářům Fabius, který bude jednání předsedat. Účast prezidentů USA a Číny ohlásil již na konci října.

Putin se vrátil na mezinárodní scénu rozhodnutím vojensky podpořit režim syrského prezidenta Bašára Asada, poznamenala agentura AFP. Ruské nálety podle Moskvy míří na pozice Islámského státu, ale Západ tvrdí, že Rusové se zaměřují i na umírněnou syrskou opozici a přímo tak posilují Asadovu pozici. Podle AFP by Putin mohl se svými protějšky jednat také o konfliktu na Ukrajině, kde stále na východě země trvá konflikt mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty.

Z klimatické konference, která potrvá do 11. prosince, by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. "Jsem aktivní optimista, je třeba uspět," řekl Fabius. "Vše bude uděláno, abychom 11. prosince mohli schválit to, co bude, jak doufám, pařížskou dohodou, která umožní bojovat proti klimatickým změnám," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů