Pátek, 19. dubna 2024

Ztráta podpory pro zelené zdroje? Vláda bude zasahovat

Ztráta podpory pro zelené zdroje? Vláda bude zasahovat

Spor mezi ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) ohledně nevypsání podpory pro podporované zdroje (POZE) se stupňuje. Celá záležitost míří do vlády, která se problémem bude zabývat na své schůzi dne 20. listopadu. Informovaly o tom Lidové noviny (LN).

Nevypsání podpory bude mít dopad na všechny zelené elektrárny zprovozněné mezi lety 2005 až 2012. Dotkne se to tak i fotovoltaických elektráren zprovozněných během tzv. solárního boomu v letech 2009 až 2010. Právě na ty jde velká část zmiňované podpory. Bez podpory ale téměř jistě zůstanou nové zdroje, které mají být spuštěny od příštího roku dál.

Hrozba pro ekonomiku

V případě nevypsání podpory pro POZE se hraje téměř o 41 miliard korun, což představuje obrovský zásah do české ekonomiky. Pro mnohé firmy by to skončilo insolvencí nebo přinejmenším propouštění zaměstnanců. Jedná se i podporu pro mnohé teplárny, což by se mohlo odrazit i zdražením tepla pro zákazníky.

Nevypsání podpory by bylo velkým problémem také pro banky, které jsou hlavním příjemcem podpory. V minulosti banky poskytly téměř 140 miliard na úvěry a leasing pro zelené zdroje.

Mezi postižené patří mimo jiné i Babišovo podnikatelské imperium. Babišova skupina vlastní několik bioplynek, které také mohou přijít o dotace. Dalšími velkými hráči, kteří mohou přijít o podporu, jsou například skupina J&T, ČEZ nebo řada zahraničních investorů, kteří u nás v minulosti investovali do zelených zdrojů.

Silné lobby

Do sporu se minulý týden vložil i Svaz průmyslu, který zastupuje firmy, jichž se podpora přímo týká. Ten situaci považuje za "velmi nepřehlednou a potenciálně závažně ohrožující stabilitu tuzemského energetického sektoru." Prezident svazu Jaroslav Hanák to uvedl v dopise Aleně Vitáskové, který mají k dispozici Hospodářské noviny (HN).
Svaz průmyslu současně tlačí ministra Mládka k tomu, aby schválení podpory zajistil.

"Pro Svaz je zásadní ve všech případech právní jistota, respektování platných norem a předvídatelnost - tento případ nevyjímaje, a proto jsme požádali jak MPO, tak ERÚ o vysvětlení dané situace. Nevypsaní podpory by mohlo způsobit právní chaos a ohrozit stabilitu podnikatelského prostředí. ČR by se neměla zařadit mezi státy EU, kde k takovýmto problémům dochází či došlo," uvedl Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy.

Ztráty by podle Mostýna spočívaly v nevyplacení zákonem stanovené výše veřejné podpory. K tomu by bylo navíc nutné připočíst náklady na případné žaloby a arbitráže, které by ze strany příjemců této podpory byly pravděpodobně iniciovány. Celkově by šlo o nezanedbatelné sumy.

Další tlak na Vitáskovou

Ministr průmyslu Jan Mládek se 12. listopadu sešel s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou, aby si vyjasnili spory. Důvodem napjaté situace je oznámení šéfky národního regulátora, že pro příští rok nevypíše podporu energetickým zdrojům, které byly spuštěny v letech 2005 2012, protože dosud nemají oficiální razítko, tzv. notifikaci, od Evropské komise.

Podle LN si Alena Vitásková vyslechla oba požadavky - do konce listopadu má úřad vypsat podporu ze 41 miliard pro podporované zdroje, které dosud nemají schválení z Bruselu. A 1. ledna příštího roku má celé předsednictvo ERÚ dobrovolně složit funkce a předat řízení služebně nejstaršímu úředníkovi.

Vitásková oba požadavky kategoricky odmítla. Předsedkyně odmítá podporu vypsat, aby neporušila zákon. Jediné, co by jí přesvědčilo, by byla právě bruselská notifikace, ale ta se táhne už 3 roky a není pravděpodobné, že teď půjde rychleji.

Odvolá Vitáskovou prezident?

MPO slibuje, že kladné stanovisko Evropské komise bude mít v únoru 2016. Dne 26. listopadu se kvůli tomu Bruselu uskuteční jednání. Vedení ERÚ nehodlá na svém postoji nic měnit, dokud neuvidí, česká výprava za evropskými úředníky přinesla úspěch.

Pokud ERÚ do 20. listopadu neodstoupí a podporu nevypíše, chce se vláda obrátit na prezidenta a požádat jej o odvolání Vitáskové. Prezident Miloš Zeman je jediný, kdo může Vitáskovou odvolat za porušení nestrannosti nebo nezávislosti úřadu.

Podle informací LN již ministr Mládek požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním vyjednal odvolání Vitáskové z funkce. Dobrovolným odstoupení celého předsednictva by se vyřešil i problém způsobený chybou v zákoně, kvůli níž bude vedení ERÚ od ledna v šedé zóně mezi dvěma právními předpisy.

Malá novela energetického zákona, která to má napravit, totiž nebude schválena včas. Její projednávání se komplikuje a stěží projde sněmovnou ještě letos.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů