Úterý, 23. dubna 2024

Francie nehodlá rušit konferenci o klimatu, zvýší ale bezpečnost

Francie nehodlá rušit konferenci o klimatu, zvýší ale bezpečnost

Francouzská vláda neuvažuje o tom, že by zrušila či odložila plánovanou konferenci OSN o klimatu, jež má začít v Paříži 30. listopadu. Vzhledem k teroristickým útokům v Paříži ale výrazně zpřísní bezpečnostní opatření. Potvrdil to dnes šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Podle agentury AFP, odvolávající se na nejmenované americké představitele, zahájení konference se zúčastní prezident Barack Obama tak, jak bylo plánováno.

Klimatické konference se má v úvodní den 30. listopadu zúčastnit na 200 zástupců států z celého světa, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.

"Vůbec o tom neuvažujeme," odpověděl francouzský diplomat agentuře Reuters na otázku, zda je možné, že konference bude zrušena, odložena nebo přesunuta na jiné místo. "Bezpečnostní opatření budou posílena, ale je to akce naprosto nezbytná proti oteplování klimatu," řekl později ve Vídni Fabius.

Na konferenci OSN o změnách klimatu, která se bude v Paříži konat od 30. listopadu do 11. prosince, se světoví lídři pokusí dospět k dohodě o snižování emisí skleníkových plynů. Cílem je omezit globální oteplování planety. Dohoda z Paříže by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997.

Francouzský prezident François Hollande dnes telefonicky hovořil s řadou zahraničních vůdců, včetně svého tureckého protějšku. Recep Tayyip Erdogan ujistil, že útoky v Paříži, které si vyžádaly více než 120 životů, budou jedním z hlavních bodů na nedělním summitu G20 v Turecku.

S Hollandem telefonicky hovořili také německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Mattteo Renzi, marocký král Muhammad VI., řecký premiér Alexis Tsipras, belgický premiér Charles Michel, předseda Evropské rady Donald Tusk, britský premiér David Cameron a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů