Úterý, 19. března 2024

41. ročník EKOFIMU nabídne více, než světové filmy

Píseň moře, Samara,  Landfill Harmonic, Gorily v mlze, Muž, který sázel stromy  - to jsou jen některé filmy, které budou diváci moci spatřit na letošním EKOFILMU (Brno 3. - 5. 12.).

41. ročník EKOFIMU nabídne více, než světové filmy

Na základě spolupráce se Student Agency poprvé nabízíme cestujícím RegioJet festivalovou ochutnávku - kolekci devíti filmů. Diváci tak mohou exkluzivně shlédnout čtveřici dříve již oceněných filmů: Uhlíkoví podvodníci (Dánsko 2013), Dunaj - Evropský Amazon, les, povodně a mráz (Rakousko 2012), Stopy války (Německo 2013), Vy už tady nebudete - ale my stále ano! (Německo 2012). Vedle toho se ale mohou těšit i na pětici filmů přihlášených do letošní mezinárodní soutěže: Na Mars (ČR 2014), Amchi (Turecko/Indie 2013), Učitel (Rusko 2014), Rovnováha (Itálie 2014) a Castillo a sumec (Brazílie 2014). Také mohou dát hlas filmu, který je zaujal nejvíce v rámci akce FILM JUKE BOX v kině ART. Filmy s největším počtem hlasů budou uvedeny na festivalu EKOFILM 2015 a jeden z hlasujícíchodměněn dárkovými předměty Ekofilmu a partnerů.

ekofilm

41.ročník MFF EKOFILM se ale ponese nejen ve znamení premiérových uvedení filmů s environmentální tématikou a ochranou kulturního a přírodního dědictví, úplně novou dramaturgií, ale navštíví ho také celá řada významných osobností - porotci naší mezinárodní soutěže John Zerzan, Alice Parman, Francesco Aber, Johan W. Jongpier či Thomas Toiven. Besedovat návštěvníci budou s Václavem Bělohradským, Laco Mikem (prezident festivalu), Hanou Liborovu a dalšími. Těšit se mohou také na ekotrh či koncert J. Stivína.

Bohatý filmový program bude letos doplněn řadou výstav - Nová Guinea, cestovatele Rudolfa Švaříčka, která začíná v prostorách sálu B. Bakaly již 24. 11., Brána recyklace, kterou dodal partner EKOFILMU společnost EKO-KOM, výstavy Ministerstva životního prostředí Moje magické místo a Národní parky a v neposlední řadě tematickou výstavu Odpady jsou zdroje, kterou zapůjčil hlavní partner EKOFILMU, společnost SITA.

,,Letošní ročník EKOFILMU bude výjimečným a věříme, že i nejlepším ve své 40ti leté historii. Díky skvělým přihlášeným filmům, renomé poroty, odborné garanci nad doprovodným programem (katedra environmentálních studií, FSS, MU Brno), řadě významných spolupracovníků a podporovatelů (Město Brno, JMK, o.s. Lipka Brno, TIC Brno, MŠMT, UNESCO a téměř bez výjimky všech dokumentárních filmových festivalů v ČR)neujde pozornosti žádného čtenářsky a divácky atraktivního média", řekla mluvčí festivalu Blanka Kramolišová. ,,Samozřejmě se těšíme hlavně na diváky a srdečně je zveme do brněnských kin a sálů (Bakala, Scala, Art, Místodržitelský palác)," dodala mluvčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů