Sobota, 20. dubna 2024

Stovky lidí projdou Prahou během pochodu za klimatickou spravedlnost a zelená pracovní místa

Stovky lidí projdou Prahou během pochodu za klimatickou spravedlnost a zelená pracovní místa

V neděli 29. listopadu, v předvečer klimatického summitu v Paříži (koná se 30. 11. - 11. 12.), se v centru Prahy uskuteční jedinečný pochod, který má jednajícím politikům i české vládní delegaci ukázat, že budoucnost planety a změna klimatu nejsou lidem lhostejné. Podobné pochody svolávají ekologická a sociální hnutí, církve i odbory po celém světě. Klimatický pochod půjdou lidé například v Berlíně, Amsterdamu či Londýně.

Informace o průvodu:
neděle 29. listopadu od 15:00 - Václavské náměstí

Zástupci a zástupkyně většiny světových zemí rozhodnou v prosinci v Paříži o tom, jak se svět postaví ke změně klimatu, jejíž důsledky snášíme již dnes v podobě extrémního počasí, ničivých povodní i nákladných epizod sucha. Změna klimatu ohrožuje zemědělství a produkci potravin, ožebračuje již tak chudé obyvatele rozvojových zemí globálního Jihu a je i jednou z příčin humanitární katastrofy projevující se v rostoucím počtu lidí, kteří utíkají do Evropy.

Masivní pochod, na němž se očekávaly desetitisíce až statisíce lidí, se měl původně uskutečnit přímo v pařížských ulicích, byl však kvůli bezpečnostním opatřením po nedávných teroristických útocích zrušen. O to větší pozornost se bude upírat na protesty a happeningy u nás a v dalších zemích.

A jaké mají lidé požadavky? Chtějí snižovat emise skleníkových plynů; omezit plýtvání energií a zahájit přechod k obnovitelným zdrojům energie. Řešení musí být spravedlivé, úspory energie se musí projevit na účtech domácností, podporovat se mají především obnovitelné zdroje ve vlastnictví lidí, obcí či družstev. Nová i tradiční průmyslová odvětví dají v moderní ekonomice lidem více práce než uhelné doly a elektrárny. Demonstrující žádají mimo jiné přenastavení mezinárodního obchodu, počínaje přepracováním navrhované úmluvy TTIP, či snížení spotřeby živočišných produktů.

Účastníci průvodu se sejdou ve tři hodiny na pražském Václavském náměstí. Již o hodinu dříve připravuje iniciativa Avaaz setkání v Riegrových sadech, které se na náměstí přesune. Akci také podpoří aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika, které o víkendu oslaví první narozeniny. Po projevech odborníků, vědců a zástupců církví a občanských iniciativ se lidé vydají v průvodu k petřínské rozhledně - české zmenšenině pařížské Eiffelovy věže. Zde vytvoří poselství, které bude vyjadřovat naději na lepší budoucnost, v níž zavládne mír a světové klima bude v bezpečí. Zároveň bude happening uctěním památky nedávným obětím terorismu v Paříži, Bejrútu a dalších místech.

"Jediným řešením pro změnu klimatu je odpovědnost. Potřebujeme, aby se politici postavili zodpovědně ke globální dohodě o změně klimatu a přišli s přesvědčivými řešeními, která nekončí jednáním na konferenci v Paříži," uvedla Petra Honcová, koordinátorka Klimatické koalice.

"Zastavit změnu klimatu znamená prosadit energetickou revoluci - zastavit pálení uhlí a další fosilní paliva a prosadit obnovitelné zdroje. Vědí to politici, vědí to vědci, vědí to běžní lidé a ví to samozřejmě i fosilní lobby. Paříž ukáže, komu politici naslouchají," sdělil koordinátor kampaní Greenpeace Jan Freidinger.

,,Lidé v rozvojových zemích přicházejí o úrodu kvůli častějším a delším suchům, novináři ve státech bývalého SSSR jsou pronásledováni. To se děje i kvůli české závislost na fosilních palivech, které poškozují klima a musíme za ně platit režimům v Rusku, Ázerbájdžánu či Kazachstánu. Řešení je přitom na dosah ruky - antifosilní zákon, který vláda slíbila v programovém prohlášení," řekl Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů