Pátek, 29. března 2024

Unikátní mokřadní louka může zaniknout a všechny vzácné druhy s ní - dopustíme to?

Ve východních Čechách, na okraji Orlických hor, můžeme objevit malou, ale velmi zajímavou přírodní lokalitu, kterou místní ochránci přírody nazývají Malá Vachta.

Unikátní mokřadní louka může zaniknout a všechny vzácné druhy s ní - dopustíme to?

Kdysi byly podobné mokřadní louky, jako je Malá Vachta, na našem území zcela běžné. Ani druhy, které zde žijí, nebyly nijak vzácné. Člověk ale většinu těchto biotopů zničil - odvodnil je, rozoral či zalesnil. Zbyly poslední fragmenty, ochranáři se teď snaží o jejich záchranu.

Vlajkovým druhem lokality je vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata), které se v těchto krajích přezdívá ,,hořký jetel", a to kvůli její výrazné chuti. Kdysi bývala hojně využívána v lidovém léčitelství na léčbu zažívacích problémů. Dnes je ale na pokraji vyhynutí. Taky tu žije modrásek bahenní (Maculinea nausithous), nenápadný, ale vzácný motýl, který je zde poměrně běžný. Z většiny Evropy ale už vymizel, i proto je chráněn Evropskou unií. Lokalita ukrývá ještě celou řadu dalších vzácností, žije tu třeba ohrožený včelojed lesní (Pernis apivorus), v létě tu typicky chřástá chřástal polní (Crex crex). Ze zajímavých rostlin tu můžeme vidět nápadnou orchidej prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) a téměř neviditelnou, ale o to vzácnější ostřici Davallovu (Carex davalliana). A je toho ještě mnohem více.

táborO lokalitu se už čtvrt století svědomitě starají ochránci přírody z Jaroměře, spolu se svými příznivci z celé republiky. Za tu dobu se jim povedlo z ne moc hezké, tužebníkem a kopřivami zarostlé louky, kde ale stále přežívalo několik zajímavých druhů, udělat velmi cennou mokřadní louku, doslova nabitou vzácnými a chráněnými druhy rostlin a živočichů.

Dlouho se zdálo, že o budoucnost lokality je postaráno a současný ideální stav bude trvat věčně. Nebylo tomu ale tak - jeden z vlastníků lokality, se kterým ochránci přírody dlouhá léta spolupracovali, se totiž rozhodl svou část louky prodat. Takové případy jsou poměrně běžné - vlastník se zbaví pozemku, který mu k ničemu není, a koupí ho někdo, kdo má nápad, jak pozemek hospodářsky využít. Nejčastěji jsou pak takové pozemky odvodněny a zasázeny monokulturami smrku, čímž je jejich veškerá biologická hodnota ztracena. V tomto případě se naštěstí jedná o vlastníka, který má pro ochranu přírody pochopení a rád by svůj pozemek prodal právě ochráncům přírody, kteří se o louku dlouhodobě a pečlivě starají. Ti by pozemek zakoupili velmi rádi, ovšem nedokážou to bez finanční podpory dalších lidí, kteří mají rádi přírodu a cení si našeho přírodního dědictví natolik, že jsou ochotni mu drobný peníz obětovat. Obrátili se proto s prosbou o pomoc k veřejnosti - ke všem svým sponzorům, dárcům a sympatizantům. Tedy i k Vám! A za Vaši případnou pomoc Vám nabízejí spoustu zajímavých dárků a odměn.

Prosíme, shlédněte následující video, kde se o Malé Vachtě a důvodech, proč se ochránci přírody rozhodli ji vykoupit, dozvíte více.

Další informace o lokalitě, kampani ,,Zachraňme Vachtu!" a možnostech, jak pomoci, se dozvíte na webu http://www.jarojaromer.cz/vachta.htm.

výkup

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů