Úterý, 16. dubna 2024

Advent začíná na Toulcově dvoře

Advent začíná na Toulcově dvoře

v sobotu 28.11.2015 od 10:00 do 16:30 se uskuteční největší adventní akce na Toulcově dvoře. Je jím Staročeský mikulášský jarmark. Malé i velké návštěvníky čeká příjemná atmosféra vánočně vyzdobeného dvora a barokních stájí, které zaplní řemeslníci a prodejci tradičního zboží, tradiční rukodělné dílničky, pohádky, folklorní hudební vystoupení a kvalitní občerstvení. Zájemci budou mít možnost ochutnat pečené kaštany, domácí klobásy a paštiky nebo zahřát se třeba teplou medovinou.

Na závěr přijede svatý Martin na bílém koni a představí se tajemné postavy, které se v minulosti pohybovaly v adventu po vsi. Advent přivítá společné zpívání koled.

Mikulášské jarmarky na Toulcově dvoře mají již dlouholetou tradici a vždy jsou připravovány tak, aby se návštěvníci cítili dobře a příjemně vánočně se naladili. Potkají zde perníkáře, keramiky, prodejce vánočních cukrovinek, výrobce vánočních ozdob a betlémů. Mohou si nakoupit sušené ovoce, oříšky, koření, sýrové a masové speciality či celozrnné nebo bezlepkové moučníky a drobné dárky. Samozřejmostí bude také možnost koupit kvalitní teplá jídla, zahřát se teplou medovinou či jiným vánočním nápojem.

Pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program. Nejen děti potěší pohádky. Letos se představí i hudební pohádka v podání tanečního divadla DancingBeruschka z Prahy. Vánoční atmosféru přinesou vystoupení dětí z Mateřských škol a folklorních souborů Modřenec z Prahy či Vonička z Česlic nebo Malá česká muzika J. Pospíšila z Prahy. Zájemci si s nimi mohou zazpívat. Naprostou raritou této akce je příjezd svatého Martina na bílém koni (přijede v 16:15) a následný průvod tajemných adventních postav, které se v minulosti pohybovaly v adventu po vsi - Barbory, Ambrož, Lucky, Mikulášova družina či Perchta.

Akce ale nebude jen o nákupech! V tvořivých dílničkách si děti i dospělí v ceně vstupného budou moci vyrobit a domů odnést výrobky s mikulášskou a vánoční tématikou. Za všechny jmenujme například tradiční mikulášské pečivo, svíčku ze včelího vosku, čertovskou hračku nebo netradiční adventní kalendář. Zájemci si mohou vyzkoušet také vánoční tradice (lití olova, házení pantoflem...) a dozví se o jejich vzniku." uvedla hlavní koordinátorka akcí pro veřejnost v Toulcově dvoře Marie Moravcová.

,,Mám radost, že si mohou návštěvníci letos opět koupit tradiční pečené kaštany. Tato pochoutka byla u nás oblíbená již za Rakouska. Zvláště na Starém Městě v Praze je v zimě pekly kaštanářky na každém rohu. Vůně pekoucích kaštanů přilákala kolemjdoucí. Čerstvě pečené horké kaštany pak krásně hřály zkřehlé ruce a měly tak víceúčelové použití. Patřily ke staropražskému koloritu". Uvádí dále Marie Moravcová

,,Mikulášské jarmarky byly v minulosti velmi slavné. Zahajovaly vánoční čas a konaly se v téměř každém městě. Hospodyně zde nakupovaly koření a další suroviny, které potřebovaly k vánočnímu kutění. Dalo se zde sehnat všechno potřebné pro domácnost - sítka, válečky, hrnce, látky, figurky ze sušených švestek a drobné hračky... Děti se těšily na turecký med, cukrkandl či marcipán. Na takový jarmark přijížděli perníkáři ze širokého okolí a udivovali svými krásně zdobenými a chutnými výrobky. Od poloviny 19. století se na mikulášských trzích ve větších městech začalo objevovat také tropické ovoce. ,,V Toulcově dvoře se snažíme staré české tradice udržovat a připomínat ty již skoro zapomenuté. Proto mikulášský jarmark každoročně pořádáme a moc se těšíme i na tento ročník" uzavírá Marie Moravcová.

Více informací o akci naleznete na: http://toulcuvdvur.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů