Sobota, 20. dubna 2024

Zástupci Winterthuru a Plzně diskutovali i o nakládání s odpady

Zástupci Winterthuru a Plzně diskutovali i o nakládání s odpady

Nakládání s odpady, zkušenosti Plzně s členstvím České republiky v Evropské unii a také systém řízení kvality na úřadě a společenská odpovědnost byly tématy, nad nimiž se začátem listopadu sešli zástupci Plzně s vedením švýcarského Winterthuru. Delegaci nejvyšších představitelů města, s nímž má západočeská metropole uzavřeno již 21 let partnerství, přivítali na radnici primátor Martin Zrzavecký a jeho náměstkyně Eva Herinková.

,,Plzeň bylo možné v tomto roce výrazně vnímat, díky projektu Evropské hlavní město kultury na ni byla i u nás zaměřena pozornost, opakovaně jsme o ní četli a slyšeli. Ohromilo nás, jak jste projekt realizovali, a jsme hrdi, že můžeme být vaším sesterským městem," řekl prezident Winterthuru Michael Künzle, který byl přítomen slavnostnímu zahájení projektu v lednu 2015.

Podle primátora Martina Zrzaveckého je město dnes na konci projektu, vyhodnocuje jej jako úspěšný. ,,Čekají nás ale další úkoly s ním spojené, musíme se pokusit zajistit udržitelnost. Jedním z důležitých cílů, které přitom máme, je vzájemná spolupráce. A i díky této návštěvě již plníme cíl, který jsme si dali," řekl při uvítání primátor.

Podle Evy Herinkové se dá říci, že vztahy Plzně a Winterthuru před několika lety stagnovaly, potěšující proto jsou nyní například společné workshopy, při nichž zástupci obou měst diskutují o vybraných tématech a vyměňují si zkušenosti. Právě tyto workshopy se uskutečnily v sobotu na plzeňské radnici. ,,Je to na dobré cestě, věřím, že naše vztahy se budou dál intenzivně rozvíjet," uvedla náměstkyně.

Smlouva o partnerství Plzně a Winterthuru byla podepsána v březnu 1994, již v roce 1991 bylo ale podepsáno Prohlášení o společné vůli ke spolupráci.

Text: Eva Barborková

ZDROJ: www.plzen.eu, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů