Čtvrtek, 18. dubna 2024

Společně proti wildlife crime

Společně proti wildlife crime

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) ve spolupráci s odborem bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra uspořádala ve dnech 9. až 11. listopadu 2015 seminář na téma trestné činnosti poškozující divokou přírodu (wildlife crime). Seminář byl určen pracovníkům státních orgánů, kteří se podílejí na prosazování práva v oblasti ochrany ohrožených druhů - tedy ČIŽP, Celní správy, Policie ČR, státním zástupcům a soudcům. Akce se zúčastnilo 130 z nich.

Cílem semináře bylo seznámit účastníky s ochranou ohrožených druhů, s úmluvou CITES, novou legislativou v této oblasti, aktuálními trendy nelegálního obchodu, informovat o zajímavých případech a vyměnit si zkušenosti s jejich šetřením.

Kriminalita poškozující divokou přírodu je považovaná společně se ziskem z obchodu s drogami za jeden z hlavních příjmů mezinárodních organizovaných zločineckých skupin. Přesto se této oblasti kriminality celosvětově dostává pouze malé pozornosti. I z tohoto důvodu se na půdě Evropské komise v současné době připravuje Akční plán proti obchodování s ohroženými druhy zvířat a rostlin, který by měl vzniknout v roce 2016. Česká republika bude spolupracovat na jeho řádné implementaci se všemi svými mezinárodními partnery.

ZDROJ:ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů