Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt Jsem zpět se úspěšně rozběhl, zdarma nabízí potřebným použité spotřebiče s garancí

I já jsem byl vlastně ,,opraven" a díky tomu jsem zpět, říká patron projektu Michal Viewegh

Projekt Jsem zpět se úspěšně rozběhl, zdarma nabízí potřebným použité spotřebiče s garancí

Stále více lidí se zapojuje do projektu Jsem zpět, který připravil kolektivní systém pro sběr a recyklaci starých spotřebičů ELEKTROWIN. Projekt dává možnost nabídnout k dalšímu použití spotřebiče, kterých se chcete zbavit, přitom jsou ale stále funkční a mohly by po odborném posouzení, s garancí bezpečného provozu, dálesloužitpotřebným.

Patronátu nad projektem se ujali herec Pavel Nový, ochrnutý Muž roku 2009 Martin Zach a spisovatel Michal Viewegh. Ti všichni zažili návrat do života na vlastní kůži.

,,I já jsem byl vlastně ,opraven' a díky tomu jsem zpět, proto projekt smysluplného navracení spotřebičů těm, kteří je potřebují, podporuji," říká Michal Viewegh. Před časem mu praskla aorta, což přežije jen jeden z deseti lidí.

Dárcům slouží webový formulář

,,Na webových stránkách projektu najdete formulář, přes který lze nabídnout svůj spotřebič k opětovnému použití," popisuje ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWIN a.s. Táňa Modlová. ,,Naši odborníci posoudí vyplněné parametry zařízení, a pokud vyhovuje,přijedeme si pro spotřebič rovnou k dárci domů,"doplňuje.

Pilotní fáze projektu začala už na sklonku roku 2014, kdy ELEKTROWIN zprostředkoval nabídku prvních použitých spotřebičů s garancí neziskovým organizacím věnujícím se obecně prospěšné činnosti. První, kdo tuto nabídku využil, byl Fond ohrožených dětí, spotřebiče putovaly do některých Klokánků Fondu ohrožených dětí.

,,Zásadní podmínkou je, aby darované elektro nebylo zneužito k obchodní činnosti," zdůrazňuje Modlová. Pak je mohou příjemci získat zcela zdarma. Teprve až definitivně doslouží, předají je k recyklaci.

FOD ušetřil čtvrt milionu

Podle předsedy Fondu ohrožených dětí Jana Vaňka jsou všechny spotřebiče, které během letošního roku získaly jednotlivé Klokánky, bezporuchové a slouží velmi dobře.

,,Projekt Jsem zpět nám přinesl předevšímvelkou úsporu finančních prostředků. Kdybychom všechny spotřebičemuseli nakupovat, dělalo by to k dnešnímu dni téměř čtvrt milionu korun," říká Vaněk.,,Nemusím zastírat, že je to v současné době, kdy se potýkáme s finančními problémy, obrovská pomoc," dodává.

Kromě Klokánků v Praze, Brně nebo Dlouhé Loučce získala zánovní spotřebiče například také obecně prospěšná společnost Modrý klíč. Ta poskytuje sociální služby dětem i dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením.

Bezpečnost garantují servisy, náklady hradí výrobci

Prvním krokem bylo vybudování specializované sběrné sítě. Pomohli ji vytvořit autorizovaní servisní gestoři, kteří jsou viditelně označeni jako místa zpětného odběru a přípravy k opětovnému použití. Ti na základě stanovených kritérií vybírají vhodné spotřebiče, které ještě mohou posloužit svému původnímu účelu, provedou na nich potřebné opravy a potvrdí, že budou dále bezpečně fungovat.

Na tuto možnost pamatuje i zákon o odpadech, kde se hovoří o ,,opětovném použití". To ale dlouho zůstávalo jen teorií, zejména kvůli nákladům na technické přezkoušení nezávadnosti daného elektrozařízení tak, aby výrobek odpovídal při předání novému majiteli všem legislativním požadavkům. Do praxe ji začal zavádět právě ELEKTROWIN.O náklady se dělí výrobci elektra, kteří jsou do tohoto kolektivního systému zapojeni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů