Pátek, 29. března 2024

Ebonitová tyč a liščí ohon pro vítěze ze Střední průmyslové školy Třebíč

Ebonitová tyč a liščí ohon pro vítěze ze Střední průmyslové školy Třebíč

V úterý 8. 12. 2015 proběhlo v pražském Divadle Semafor jubilejní 30. finálové kolo celorepublikové vědomostní soutěže pro mládež ,,Hra o liščí ohon aneb Co víš o energetice". Z pěti tříčlenných družstev, která se do finále probojovala, obsadili první dvě příčky studenti a studentky ze Střední průmyslové školy v Třebíči. Třetí příčku vybojoval tým Gymnázia Dačice, čtvrté místo získal nováček soutěže, Českoslovanská akademie obchodní Dr. E. Beneše z Prahy 2. Na posledním místě skončili zástupci Střední školy energetické a stavební z Chomutova.

Cílem soutěže je prohlubování znalostí především z fyziky a také popularizace energetiky jako oboru budoucnosti. Pod vedením moderátora Vladimíra Kroce se hovořilo například o bezemisních zdrojích energie, o rozdílech mezi přírodní a umělou radioaktivitou, nebo o tom, proč se školnímu reaktoru Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, ze které byli odborní porotci, říká Vrabec. Účastníci finále museli prokázat vedle vědomostí i fyzickou zdatnost, psychickou vyrovnanost a manuální zručnost. Stejné schopnosti musí mít například operátor jaderného bloku. Náročné disciplíny střídaly hudební vstupy zpěvačky Ivy Marešové a akordeonisty AliaksandraYasinskiho. K pobavení všech si vítězný tým na závěr vyzkoušel demonstrační metodu výroby elektřiny za pomoci liščího ocasu a ebonitové tyče.

Své znalosti otestovali ale i žáci a studenti pražských škol, kteří zasedli v hledišti. Diváckou cenu si nakonec odnesl František Neumann ze SPŠ dopravní z Prahy 5. Hodnotné ceny dodal hlavní partner projektu, firma ČEZ. Odpoledne strávili finalisté v laboratořích FJFI ČVUT, kde si prohlédli tokamak GOLEM, unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze. V laboratořích Katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření se pak dozvěděli o využití tohoto záření v medicíně, energetice, zemědělství i ve výzkumu památek a byli svědky různých pokusů a měření.

Nejspokojenější byli ovšem finalisté z Třebíče. ,,Naše škola je energetice velmi nakloněna, máme dokonce obor Energetika. Soutěže se ale zúčastňují studenti nástavbového studia Podnikání, tedy neprofesionálové," uvedla profesorka Ing. Inka Hedbávná ze SPŠ Třebíč. Studenty do soutěže zapojuje pravidelně a pečlivá příprava včetně návštěv infocenter Jaderné elektrárny Dukovany a PVE Dalešice, které mají doslova ,,za humny", se třebíčským vyplácí.

Další informace:

Pódiové finále ,,Hra o liščí ohon" je vyvrcholením korespondenčnísoutěže ,,Co víš o energetice" pro mládež ve věku 14 - 18 let. Koná se v rámci projektu besed ,,Energie - budoucnost lidstva", který patří ke vzdělávacímu programu ČEZ a zajišťuje ho Agentura J.L.M.. V Roce průmyslu a technického vzdělávání podpořil projekt s 15letou tradicí také Odbor životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy. Třicátého korespondenčního kola soutěže se zúčastnilo celkem 84 družstev ze základních a středních škol z celé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů