Pátek, 29. března 2024

Všechna divoká prasata se budou moci střílet celoročně

Všechna divoká prasata se budou moci střílet celoročně

Od 1. ledna 2016 bude možné lovit všechna divoká prasata po celý rok. Počítá s tím novela vyhláškyo době lovu jednotlivých druhů zvěře zveřejněná dnes ve Sbírce zákonů. Novelu vypracovalo Ministerstvo zemědělství v reakci na rostoucí škody způsobené spárkatou zvěří na lesních porostech, zemědělských plodinách a pozemcích.

,,Jsem si vědom, že změna týkající se odlovu divokých prasat vyvolává určité rozpaky, zda je takto nastavená doba lovu etická a myslivecká. Proto považuji za nezbytné jasně říci, že tato změna neznamená pro uživatele honiteb povinnost, ale dává jim nástroj k okamžitému řešení lokálních problémů v případě, že není jiný způsob," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zásadní změnou je úprava v době lovu prasete divokého. Od 1. ledna 2016 lze lovit všechny věkové kategorie prasat bez rozdílu pohlaví po celý rok.

Vyhláška ale mění i dobu lovu u další zvěře, která způsobuje škody na lesních kulturách a zemědělských plodinách. U jelena evropského, daňka skvrnitého, muflona a siky japonského lze mláďata (tedy koloucha, daňče a muflonče) nově lovit do 31. března, tedy o tři měsíce déle (u jelena o dva a půl).

Další změna umožní lov jezevce lesního už od začátku září, což je o měsíc dříve než doposud. Rostoucí populace jezevců se totiž v tomto období připravuje na zimní spánek a ve velkém loví ubývající drobnou zvěř.

Novela vyhlášky sjednocuje také konec doby lovu bažanta obecného v bažantnicích loveckou zbraní a loveckým dravcem. Možnost lovu s pomocí dravce bude nově prodloužená do konce ledna. Jde o formu podpory výcviku loveckých dravců a rozvoj jejich přirozených instinktů jako součásti nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Úprava vyhlášky sice umožní lov vybraných druhů spárkaté zvěře v delším časovém úseku, ale současně klade i vyšší nároky na jednotlivé uživatele honiteb, potažmo myslivecké hospodáře. Předpokládá se zodpovědnější plánování chovu a lovu zvěře na základě pečlivějšího sledování počtu zvěře a způsobených škod.

U prasete divokého, jako druhu, který není ve značné části honiteb normovanou zvěří, se pak počítá s nastavením jasných interních podmínek jeho etického a mysliveckého lovu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů