Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obce z Plzeňska očekávají od CHKO Brdy více návštěvníků i daní

Obce z Plzeňska očekávají od CHKO Brdy více návštěvníků i daní

Obce Plzeňského kraje, které jsou na okraji zrušeného vojenského újezdu Brdy, očekávají od vzniku Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) zvýšení turistického ruchu i daňových výnosů. Mohlo by to pomoci drobným podnikatelům, řekl ČTK starosta Strašic na Rokycansku Jiří Hahner. Kolem CHKO, která vznikla 1. ledna 2016, je 27 obcí, deset v Plzeňském a zbytek ve Středočeském kraji.

"Návštěvnost záleží hlavně na tom, jak jí půjdou naproti jednotlivé obce propagací a vytvářením prostředí a zázemí pro turisty a podnikatele," uvedl Hahner. Podle něj nyní bude cestovní ruch díky CHKO řízený a nebude se stávat, že lidé budou v Brdech potkávat desítky motorkářů. "Máme také možnosti díky naší obecní policii, která bude rozhodně přispívat ke kontrole a ochraně území," řekl.

Na okraji CHKO budou nejméně tři velká záchytná parkoviště, která se připravují. "Podporujeme je, protože území CHKO nebude přístupné pro vjezd vozidel," uvedl vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer. Zatím se připravuje parkoviště v Obecnici na Příbramsku, ve Strašicích a v Chyníně v jihozápadní části Brd. "Počítáme se dvěma záchytnými parkovišti. První, kam se vejde do 100 aut, bude u muzea, což bude důležité výchozí místo do Brd, kde už je infocentrum," řekl Hahner. Menší bude u hranic zrušeného vojenského újezdu, u takzvaného Hájkova mlýna. Hlavní návštěvnické centrum CHKO s expozicemi vznikne v budovách kolem zámečku Tři trubky u Strašic. Další návštěvnická centra budou v regionálních muzeích v Rožmitálu, Strašicích, Příbrami a Hořovicích.

Rozšíření katastrů obcí je zaevidované na katastrálních úřadech od 1. ledna letošního roku. "Od Nového roku máme katastr asi 3100 hektarů, do konce minulého roku jsme měli necelých 800 hektarů," uvedl Hahner. Téměř čtyřnásobně větší katastr zvýší daňový příjem obce. "Zatím nám nikdo nebyl schopen říci, o kolik to bude," řekl.

Ochranu přírody, tedy nezastavitelnost území, budou obce řešit územními plány, na nichž nyní začnou pracovat. Už od 1. ledna mají v majetku a na svém katastru vodní zdroje, tedy vodojemy, jímání a vrty. Z Brd bere vodu aglomerace od Strašic po Rokycany, tedy asi dvě třetiny obyvatel okresu Rokycany. Obce už mohou v Brdech řešit protipovodňová opatření, na která si loni nechaly zpracovat studii.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů