Čtvrtek, 28. března 2024

Jak je ČR připravena na přechod k oběhovému hospodářství?

Jak je ČR připravena na přechod k oběhovému hospodářství?

Pavel Telička uspořádal v pátek 18. prosince v pořadí druhou debatu o oběhové ekonomice v souvislosti s představením návrhu Evropské komise. Diskuze se zúčastnili zástupci ministerstev, úřadu vlády, podniků nakládajících s odpady, průmyslu, obcí a další odborné veřejnosti.

,,Těší mě velký zájem o důležité téma oběhového hospodářství ze strany ministerstev, firem, nevládních organizací a dalších zainteresovaných stran, jejichž návrhy a připomínky zcela jistě alespoň částečně zohledníme při projednávání návrhu v Evropském parlamentu. Oběhové hospodářství je velká šance, na kterou bychom měli být dobře připraveni," uvedl Pavel Telička.

Balíček, který Evropská komise představila počátkem prosince, zhodnotil Pavel Telička pozitivně, zejména vzhledem k širšímu záběru v porovnání s předchozím návrhem. Účastníci debaty se shodli, že bude nutné klást větší důraz na průmysl jako hybnou sílu přechodu na oběhovou ekonomiku. Na evropské i české úrovni také chybí reálné statistiky pro recyklaci, opětovné použití atd.

Klíčovými tématy debaty o přechodu na cirkulární ekonomiku zůstávají definice a statistická data, která nejsou sjednocena nebo chybějí na české i evropské úrovni. Balíček Evropské komise je i přes své rozšíření stále dominantně založen na odpadech, resp. komunálním odpadu. Cíle pro recyklaci by se ale podle poslance Teličky neměly stát ústředním bodem debaty.

Z diskuze vyplynulo, že české prostředí se v této oblasti potýká s nedostatečnými kapacitami průmyslu na zpracování odpadů a na využití druhotných surovin tlačí pouze vyspělé firmy. ČR nemá optimální regulatorní prostředí a podmínky pro podnikatele a průmysl jsou v tomto ohledu velmi obtížné. České republice v této oblasti chybí i znatelný politický leadership.

Diskutující přišli s řadou návrhů k usnadnění přechodu na oběhové hospodářství. Ty se týkaly např. podpory recyklačního průmyslu, zavedení recyklačních certifikátů, vzniku příslušné obchodní platformy za účasti bank a finančních institucí, a zohledňování principů oběhové ekonomiky při udělování veřejných zakázek.

Účastníci kulatého stolu se dohodli, že budou v debatě formou bilaterálních jednání pokračovat poté, co na návrhu začnou pracovat výbory Evropského parlamentu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů