Pátek, 29. března 2024

Vodáci mohou v Krkonoších splouvat více řek

Vodáci mohou v Krkonoších splouvat více řek

Vyznavači vodáckého sportu mohou od začátku roku v Krkonoších splouvat více řek. Vyplývá to z nového návštěvního řádu Krkonošského národního parku (KRNAP), který začal platit 1. ledna. Změny se dotkly i cyklistů, kteří v zimě budou smět jezdit po cyklotrasách pouze mimo upravované lyžařské sjezdové tratě a běžecké stopy. ČTK o tom dnes informoval mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Vydáním nového návštěvního řádu správa parku reagovala na říjnovou změnu zón parku, kdy se výrazně zvětšilo území nejpřísněji chráněné I. zóny. Strážci rezervace v novém řádu zohlednili i změny vyplývající z nového občanského zákoníku a podněty veřejnosti.

Vodáci mohou nově splouvat Labe od přehrady Labská až do Vrchlabí, Malou Úpu od Spáleného Mlýna k soutoku s Úpou a Úpu z Pece pod Sněžkou do Horního Maršova. Možnosti kanoistiky byly rozšířeny i na Jizerce, Mumlavě a Klínovém potoce. "Splouvat mohou plavidla bez motorového pohonu, za denního světla a na Labi při průtoku vyšším než devět metrů za vteřinu," doplnil Drahný.

Návštěvní řád nově stanovil podmínky pro vjezd aut do třetí i druhé zóny parku, když dosavadní řád řešil pouze třetí zónu. Vjezd do první zóny je nadále možný pouze na základě výjimky vydané správou KRNAP. "Z dokumentu byly vypuštěny všechny pasáže, týkající se poplatků za vjezd, protože byly v současné době, bez existence poplatkové vyhlášky, zbytečné," uvedl Drahný.

Pro cyklisty řád, kromě zákazu vjezdu na lyžařské trasy mezi 30. listopadem a 1. dubnem, nově vymezil pojem jízdní kolo. Jsou jím myšleny jen kola a koloběžky poháněné lidskou silou. "Kola se spalovacím motorem, která svým zápachem a hlukem znepříjemňovala ostatním návštěvníkům pobyt na horách, nyní nebudou moci legálně vjet na cyklotrasy," oznámil mluvčí. Všechny změny v návštěvním řádu mohou lidé najít na webu správy KRNAP.

Krkonošský národní park vznikl 17. května 1963. Rozkládá se na 55.000 hektarů na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů