Úterý, 19. března 2024

V Plzeňském kraji je vyhlášena smogová situace

V Plzeňském kraji je vyhlášena smogová situace

Meteorologové vyhlásili dnes v Plzeňském kraji smogovou situaci. Koncentrace prachu ve vzduchu ve dvou dnech po sobě překročila prahovou hodnotu. ČTK o tom dnes informoval Ivo Bohmann z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

"Na některých stanicích reprezentativních pro uvedené území překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech," informoval. Týká se to sedmi stanic v Plzni i stanice v Kamenném Újezdě na Rokycansku.

V takové situaci se lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučuje, aby se při pobytu venku zdrželi zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Meteorologové žádají řidiče, aby pokud možno omezili jízdy, protože emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu oxidu dusičitého.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes ráno pohybovaly v rozmezí od 98,4 ve středu Plzně do 139,7 mikrogramů na metr krychlový na předměstské stanici v Plzni-Skvrňanech. Hodinové koncentrace byly k 9:00 v rozmezí od 107 do 150 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou v Plzni-Skrvňanech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů