Čtvrtek, 28. března 2024

V Ostravě se chystá Infotherma, nabídne informace o výměně kotlů

 V Ostravě se chystá Infotherma, nabídne informace o výměně kotlů

Na výstavišti Černá louka v Ostravě se ve dnech 18. až 21. ledna uskuteční 23. ročník největší tuzemské výstavy věnované vytápění a úsporám energií Infotherma. Pro domkaře, kteří zvažují výměnu starých kotlů za ekologičtější, bude představovat možnost získání všech důležitých informací. ČTK to za pořadatele výstavy řekla Alena Bujáková.

Na projekt obměny neekologických kotlů Česko získalo z unijních dotací devět miliard korun. Ministerstvo životního prostředí očekává, že by do roku 2020 mohlo být vyměněno 80.000 až 100.000 kotlů. "Mezinárodní výstava Infotherma může pro tisíce návštěvníků znamenat výrazný mezník ve způsobu a komfortu vytápění jejich příbytků," řekla Bujáková.

Různé typy kotlů si zájemci mohou prohlédnout u vystavovatelů. Kromě toho doprovodný program výstavy nabídne přednášky i besedy na toto téma. "Pomoc s vyplňováním žádostí o dotace mohou lidé získat ve společném stánku Státního fondu životního prostředí a moravskoslezského hejtmanství, kde se také mohou dovědět vše o další možné dotaci Nová zelená úsporám," uvedla Bujáková.

Okolo 360 firem prostory výstaviště zcela zaplní. Organizátoři výstavy ale hned z několika důvodů nechtějí stěhovat Infothermu z Ostravy na větší výstaviště do jiného města. "Prvním je, že Moravskoslezský kraj je jedním z nejvíce znečištěných krajů ve střední Evropě. Druhým fakt, že v kraji je jedna z největších nezaměstnaností. Infotherma se proto snaží představit tepelnou pohodu v celém komplexu a nabízet řešení pro jednotlivé skupiny obyvatelstva včetně alternativních řešení," uvedli pořadatelé.

Podle předpokladů by se v Moravskoslezském kraji mohla výměna týkat 15.000 kotlů. Přímo v krajském městě je podle odhadů zhruba 5000 kotlů, přičemž přibližně okolo 3000 z nich patří mezi neekologické. Město Ostrava zvažuje, že lidem na výměnu kotlů poskytne bezúročné půjčky. Od příštího pondělí otevře ve foyer magistrátu také speciální informační stánek, kde se lidé mohou na úředníky obracet s dotazy či problémy při vyplnění žádosti o dotace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů