Čtvrtek, 28. března 2024

Do životního prostředí má letos jít z fondů EU dalších 20 miliard

Do životního prostředí má letos jít z fondů EU dalších 20 miliard

Na zlepšení životního prostředí by mohly být letos z evropských fondů vypsány výzvy za dalších 20 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí již z loňska eviduje na 1400 projektů za 30 miliard, které by mělo do konce dubna vyhodnotit, řekl ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Evropské dotace by měly pomoci například zlepšit zadržování vody v krajině nebo napojit tisíce domácností na čističky odpadních vod.

"Pro rok 2016 máme ambici vypsat výzvy za dalších 20 miliard korun. Určitě priorita budou kanalizace, vodovody a rozvody pitné vody v souvislosti s propojením vodohospodářské soustavy do budoucna. To je také jedno z opatření proti suchu," uvedl Brabec. Dotace půjdou ale i například na odpadové hospodářství, ekologické zátěže, kotlíkové dotace a zlepšení kvality ovzduší.

Do roku 2020 bude moct Česko v rámci Operačního programu Životní prostředí využít více než 72 miliard korun (2,6 mld. eur). Oproti předchozímu by měl být nový program při čerpání dotací méně administrativně náročný pro žadatele i příjemce. Změnila se i názvosloví kvůli sjednocení terminologie všech operačních programů. Třeba na boj proti suchu a na zadržování vody v krajině by mělo v příštích pěti letech zamířit až více než osm miliard korun.

"Pojedeme všech pět prioritních os, hodně se ale bude pozornost zaměřovat na vodu. Tam jsme dokonce připraveni urychlit čerpání a vypsat další výzvy. Výzvu na retenci vody jsme vypisovali v listopadu a další budeme v březnu," poznamenal ministr.

V minulosti měl OP Životní prostředí s čerpáním dotací problémy, ztráty se odhadovaly pro roky 2013 až 2015 na více než 25 miliard korun. Postupně se snižovaly až pod pět miliard. Za roky 2014 a 2015 jsou ztráty podle odhadů na úrovni maximálně jedné miliardy, ministr je ale chce snížit až na nulu, v horším případě na stovky milionů korun, uvedl.

Ke zlepšení čerpání napomohlo podle Brabce i to, že se zlepšila práce Státního fondu životního prostředí. Zaměstnanci fondu řeší projekty často na individuální bázi, pravidelně telefonují starostům a dalším žadatelům a pracují i o víkendu, dodal Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů