Čtvrtek, 25. dubna 2024

Během léta se snížila průhlednost rybníků na polovinu

Během léta se snížila průhlednost rybníků na polovinu

Zakalené rybníky trápí vodní ptáky, nemohou v nich najít potravu. Podle měření, které organizovala Česká společnost ornitologická (ČSO), byla průměrná průhlednost loni v dubnu 87 centimetrů. Během léta se ale snížila na polovinu, oznámila dnes společnost. Mohou za to podle ornitologů kapři, které rybáři komerčně chovají. Ministerstvo životního prostředí nyní chystá v novele zákona o vodách povinnost nahlašování přikrmování ryb, kvalita vod by se podle něj měla zlepšit. Rybníkáři a ministerstvo zemědělství jsou proti.

Příliš vysoký počet ryb dokáže podle ČSO zcela zlikvidovat drobné vodní bezobratlé živočichy, takže se přemnoží řasy a sníží se průhlednost vody. "Kapři při hledání potravy ryjí v bahně na dně, čímž ničí vodní rostliny a zároveň dále zvyšují zákal vody," dodávají ornitologové.

Průhlednost vody se podle měření v loňském roce pohybovala od maximálních 410 cm na Kolovském rybníce v okrese Karlovy Vary až po téměř nulové hodnoty ve více lokalitách na konci srpna. Ornitologové a dobrovolníci loni provedli 686 měření na více než 350 lokalitách po celé ČR.

Problémy se zakalenou vodou mají například potápky černokrké, které z ČR prakticky vymizely. Potravou potápek jsou hlavně vodní korýši a larvy hmyzu. Při jejich lovu se ptáci řídí zrakem, proto potřebují rybníky s čistou vodou. Navíc je pro ně problémem nadměrné množství fosforu, který se do vody dostává z okolních polí. Velké množství fosforu vede k nedostatku kyslíku ve vodě. Podle přítomnosti potápek tak lze podle ornitologů na první pohled poznat "zdraví" rybníka a lokality s výskytem potápek černokrkých patří v Česku k těm nejcennějším.

Ministerstvo životního prostředí chce, aby si chovatelé ryb znovu museli nechávat povolit přikrmování ryb, jakost vody by se tak podle něj měla zlepšit. Počítá s tím novela zákona o vodách, kterou ale ještě neprojednala vláda. Chovatelé už podobnou povinnost měli před rokem 2010. Podle ministerstva chovatelé přikrmují příliš a voda v rybnících má pak horší kvalitu. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo zemědělství a chovatelé ryb. "Systém hospodaření v chovu ryb díky potravnímu řetězci a kombinaci střídání přirozené a přidávané potravy je velmi dobrý způsob snižování zatížení vody," sdělil ČTK například viceprezident Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek. Podle něj je by šlo o zásah do soukromého vlastnictví. "Je to jako kdyby vám na zahradě někdo nařizoval co tam smíte a kde a jak pěstovat," uzavřel viceprezident.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů