Úterý, 19. března 2024

Prodej elektrických vozů v USA loni prudce klesl

 Prodej elektrických vozů v USA loni prudce klesl

Prodej elektrických automobilů ve Spojených státech loni i přes celkově rekordní odbyt vozů prudce klesl a jejich podíl na trhu činil zhruba 0,6 procenta. Od automobilů s elektromotorem jako základním pohonem se zákazníci odvraceli kvůli levnému benzinu a odstrašujícím cenám těchto vozů, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na údaje výzkumné firmy Autodata.

Američané si loni koupili jen 102.600 elektromobilů, o 17 procent méně než v roce 2014 a jen o něco málo více než v roce 2013. Celkový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů ve Spojených státech se přitom v loňském roce zvýšil o téměř šest procent na 17,47 milionu a těsně překonal dosavadní rekord z roku 2000.

Prodej plně elektrického vozu Leaf od japonské firmy Nissan se propadl o 43 procent. Odbyt vozů Chevrolet Volt od skupiny General Motors klesl o 18 procent. Nejlevnější nový Volt po odečtení štědrého vládního příspěvku k nákupu stojí zhruba 27.000 dolarů (přes 670.000 Kč).

Autodata odhaduje, že Tesla Motors, která vyrábí pouze elektrické vozy, loni v USA zvýšila prodej o 26 procent na 23.650 aut. Nárůst o 21 procent zaznamenal i vůz i3s od německé BMW.

Poptávku po elektrických vozech kromě vysokých cen aut a propadu cen benzinu podkopávají i dlouhodobé strukturální problémy tohoto typu automobilů - nízký dojezd na jedno nabití nebo dostupnost dobíjecích stanic. Loni navíc jejich prodej podlomilo čekání na nové verze modelů Leaf a Volt.

Letošní rok bude pro elektromobily nadále obtížný, řekl agentuře Bloomberg Tom Saxton ze skupiny Plug In America, která propaguje šíření elektrického pohonu. Potenciální kupující si budou podle něj muset počkat na příští rok, kdy by GM, Nissan a Tesla měly přijít na trh s vozy, které budou schopny na jedno dobití ujet nejméně 300 kilometrů.

Americký prezident Barack Obama v prvních letech své vlády opakovaně prohlašoval, že s dostatkem vládní podpory bude možné dostat na americké silnice do roku 2015 milion elektrických vozů. Jeho vláda poskytla jen do roku 2013 na tento účel asi pět miliard dolarů ve formě grantů, úvěrových garancí firmám a finančních pobídek kupujícím.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů