Pátek, 19. dubna 2024

Litoměřice z peněz za sousedství s úložištěm koupí elektromobil

Litoměřice z peněz za sousedství s úložištěm koupí elektromobil

Litoměřice dostaly od státu milion korun navíc za to, že poblíž města leží úložiště radioaktivního odpadu. O zvýšení příspěvku pro obce, na jejichž katastru leží úložiště, rozhodla v prosinci vláda. Pro Litoměřice to znamená, že místo dosavadních tří milionů budou ročně dostávat čtyři miliony korun. Z příspěvku chtějí pořídit elektromobil pro úřad. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Eva Břeňová.

V blízkosti města je úložiště nízko a středně radioaktivního odpadu Richard. Jsou v něm uschovány odpady z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví.

Příspěvek od státu litoměřická radnice používá na projekty, které mají souvislost s ochranou životního prostředí. "Například na podporu alternativních zdrojů energie, výstavbu nových podzemních kontejnerů, ale i na rozvoj ekologické výchovy ve školách," uvedl vedoucí odboru územního rozvoje Pavel Gryndler. Letos chce město za peníze od státu pořídit pro potřeby úřadu první elektromobil. Břeňová připomněla, že město propaguje energeticky úsporné koncepce a loni uspořádalo první festival elektromobility.

Provoz úložišť se platí v souladu s atomovým zákonem z takzvaného jaderného účtu, do něhož přispívají všichni původci radioaktivních odpadů. Z téhož účtu dostávají příspěvky vedle Litoměřic také Rouchovany na Třebíčsku a Jáchymov.

Úložiště nízko a středně aktivního odpadu ve vápencovém dolu Richard je po padesáti letech provozu naplněno zhruba z pětašedesáti procent. Při současném tempu by bylo plné asi v roce 2030, správa úložišť proto připravuje zvýšení kapacity. Do vápencového dolu, v němž na konci druhé světové války nacisté vybudovali tajnou továrnu, se vozí kontaminovaný odpad ze zdravotnictví, zemědělství, průmyslu.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) má v plánu v Česku postavit i takzvané hlubinné úložiště pro odpad z jaderných elektráren. Jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí. Na území Ústeckého kraje je vytipovaná lokalita Čertovka na území obce Lubenec na Lounsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů