Pátek, 19. dubna 2024

Počet elektromobilů v ČR letos vzroste na 1500 aut

 Počet elektromobilů v ČR letos vzroste na 1500 aut

Počet elektromobilů na českých silnicích by se měl letos zvýšit o zhruba 600 na 1500 vozidel. Loni si zájemci pořídili celkem 400 aut na elektřinu. Vyplývá to z informací společnosti ČEZ na dnešní tiskové konferenci.

Samotný ČEZ provozuje zhruba 40 elektromobilů. Letos firma půjčí České poště dvě elektrické dodávky pro šestiměsíční testování. Pošta chce ověřit, jestli elektromobily v budoucnu nasadí pro městské doručování balíků a dopisů.

"Provoz vozového parku představuje značnou nákladovou položku v rozpočtu pošty. Proto hledáme alternativy, které by byly z hlediska provozu levnější. Elektromobily jsou jednou z možností, jak snížit náklady na doručování našim zákazníkům," uvedl ředitel divize správy majetku Aleš Pospíšil.

Oba vozy Nissan i Peugeot mají dojezd přes 140 kilometrů. Dobíjet se budou v neveřejné dobíjecí stanici, kterou poště půjčí ČEZ. Pokud by se pošta rozhodla elektromobily nasadit, počet stanic se zvýší.

V Česku v současnosti jezdí přes 900 elektromobilů. Elektromobily nabízí například Volkswagen, Peugeot, Nissan, BMW, Audi nebo Kia. ČEZ v ČR provozuje 54 veřejných dobíjecích stanic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů