Úterý, 19. března 2024

Do světového finále soutěže Energy Globe Award postoupil poprvé také český zástupce

Do světového finále soutěže ekologických projektů Energy Globe Award, jehož národní kola probíhají v 177 zemích světa včetně České republiky, byl poprvé v historii nominován český projekt

Do světového finále soutěže Energy Globe Award postoupil poprvé také český zástupce

Jeho realizátor, Jiří Marian, dokázal díky unikátnímu energeticky úspornému řešení snížit provozní náklady Hotelu a vinařství Galant v Mikulově na Jižní Moravě. Finále soutěže proběhne 19. ledna 2016 v íránském Teheránu.

Projekt Jiřího Mariana v roce 2013 zvítězil v českém kole soutěže, které pod názvem E.ON Energy Globe Award ČR pořádá společnost E.ON. ,,Odbornou porotu tento projekt zaujal zajímavým využitím moderních technologií v běžném firemním provozu. Přestože je Hotel a vinařství Galant rozsáhlým objektem, chytře využívá nejen přebytky tepla a odpadní vody, ale také skleníkové plyny. A to nejen k výrobě vína, ale také k provozu wellness," vysvětluje Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON Energie, a.s.

Účastníci světového finále budou 19. ledna v íránském Teheránu soutěžit v pěti základních kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. Projekt Hotel a vinařství Galant byl nominován v kategorii Vzduch. ,,Rozhodně je to pro nás zajímavá událost. Rád bych si na světovém finále potvrdil, že naše rozhodnutí a investice má smysl. Zkrátka, zda jsme se před těmi pěti, šesti lety vydali správnou cestou," vysvětluje Jiří Marian, majitel Hotelu a vinařství Galant, a dodává: ,,Pokud by to byl právě náš projekt, který vyhraje, měl bych pocit pýchy nebo ješitnosti. Nevím, jak to správně pojmenovat," doplnil Marian. V případě vítězství ve své kategorii získá český projekt odměnu 10 000 Euro.

Mezinárodní ocenění Energy Globe Award je nejprestižnější světovou soutěží ekologických projektů, které usilují o úspory energií a ochranu přírody. V České republice se soutěž pod názvem E.ON Energy Globe Award ČR koná již od roku 2008, letos proběhne její 8. ročník. Celkem bylo v České republice do soutěže přihlášeno již 1 570 ekologických projektů. Více informací o soutěži je možné najít na webu www.ekologickyoskar.cz.

O soutěži E.ON Energy Globe Award ČR

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Jedná se o mezinárodní soutěž, kterou v České republice již po několik let pořádá energetická společnost E.ON.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů