Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeň obmění za sedm milionů korun přístroje pro měření imisí

Plzeň obmění za sedm milionů korun přístroje pro měření imisí

Plzeň obmění za více než sedm milionů korun 13 z 25 přístrojů na zjišťování koncentrace oxidů síry, dusíku a uhlíku i ozonu. Městské přístroje jsou zastaralé, zbylých 12 už město vyměnilo. Na novou technologii pro měření imisí požádá Plzeň do koce ledna o dotaci z evropského operačního programu Životní prostředí, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

Dotace by činila přes šest milionů korun z celkových nákladů téměř 7,3 milionu Kč . Tolik bude stát nákup analyzátorů a jejich zabudování do systému sběru, přenosu a zpracování dat. Pokud město podporu z EU získá, budou nové stanice fungovat už od letošního podzimu. Pokud EU nepřispěje, naplánuje město investici do rozpočtu na rok 2017.

"Vyměníme dosluhující analyzátory na jedné mobilní a třech stacionárních stanicích na území města. Jsou morálně opotřebené, některé za hranicí životnosti a jejich obnova je nevyhnutelná," uvedl Kotas.

Monitorovací síť kvality ovzduší provozuje Plzeň prostřednictvím své Správy informačních technologií města od roku 1995. Funguje na pěti pevně umístěných a jedné mobilní automatické monitorovací stanici, která se využívá podle potřeby na různých místech města. Nynější výměna dosluhujících analyzátorů se týká mobilní stanice a stacionárních stanic v centru Plzně, na Lochotíně a na Slovanech.

Celá měřicí síť byla v minulosti pořízena z městských peněz s významnou finanční podporou evropského programu PHARE. Zahrnuje ještě stanice ve Skvrňanech a na Borech, které byly už dříve obnovené z jiného dotačního programu. Nejvíce vybavená je stanice Plzeň-Slovany, která byla v roce 2004 začleněna do státní imisní sítě a má akreditovaný měřicí program. "Veškerá data z monitorovacích stanic vyhodnocuje Český hydrometeorologický ústav, s nímž spolupracujeme," dodal Kotas.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů