Úterý, 19. března 2024

Studenti se vydají na Šumavu sledovat šelmy

Studenti se vydají na Šumavu sledovat šelmy

Celkem 40 studentů vysokých škol a 15 žáků středních škol se během následujících dvou víkendů vydá do národního parku Šumava, kde budou pod vedením koordinátorů rysích hlídek Hnutí DUHA aktivně stopovat a monitorovat šelmy v terénu. Svoji pozornost pak zaměří především na stopovací znaky rysa. Akce pro studenty pořádá školské zařízení Lipka.

O víkendu 22.-24. ledna 2016 pořádá brněnská Lipka víkendovou akci na Šumavě pro studenty vysokých škol. Ti se v rámci akce Šelmy Šumavy, mají možnost aktivně zapojit do činnosti Rysích hlídek a vydat se stopovat šelmy přímo v terénu. Díky lektorům z Hnutí DUHA projdou studenti jednoduchým kurzem základních poznávacích stop rysa a ve skupinách pod odborným vedením koordinátorů Rysích hlídek pak zmonitorují jeho výskyt v národním parku Šumava, konkrétně v okolí obce Prášily. ,,Celá akce se koná v rámci projektu Česká divočina, do kterého se Lipka zapojila loni v únoru," doplňuje k akci Kateřina Gorčíková, koordinátorka aktivit pro vysokoškoláky. Díky tomuto projektu, který je podpořen z Norských fondů, mají studenti zajištěný další bohatý program. ,,Pozvali jsme například Mojmíra Vlašína z Ekologického institutu Veronica, který se specializuje na problematiku kůrovce na Šumavě, či Elisu Belotti, zooložku správy národního parku Šumava, která se bude věnovat právě návratu rysa do šumavské přírody," dodává Jiří Vorlíček, garant akce Šelmy Šumavy k programu a zmiňuje, že na závěr je pro studenty připravena také přednáška o ohrožení šelem a pytláctví.

O týden později se vydají na Šumavu také žáci středních škol, kteří mají možnost strávit tam své pololetní prázdniny. Stejně jako vysokoškoláci se zapojí k programu o monitoringu a stopování šelem. Vydají se do okolí Libinského sedla, kde se naučí, jak probíhá monitoring výskytu rysa v okolí Šumavy a sami si vše také vyzkouší. V rámci programu Lipka dále pro žáky připravuje dva výlety do chráněných území Blanský les a do Boubínského pralesa.

Díky projektu Česká divočina mohli studenti vysokých i středních škol stopovat šelmy už v loňském roce, a to v Beskydech, kde se vyskytuje především vlk. O letních prázdninách se zase vysokoškoláci zapojili jako dobrovolníci do akce Týden pro les a krajinu, při níž pomáhali obyvatelům Bílých Karpat s údržbou místních luk. ,,Se studenty se pravidelně setkáváme ve vysokoškolském klubu, v rámci kterého jim nabízíme další možnosti zapojení se do dobrovolnické činnosti a aktivit v terénu. Získají tak nejen řadu zkušeností, ale také si v praxi vyzkouší to, o čem se teoreticky učí ve škole," doplňuje Gorčíková. Do vysokoškolského klubu se může přidat každý aktivní student vysoké školy bez ohledu na studovaný obor. Případní zájemci se mohou ozvat Kateřině Gorčíkové (katerina.gorcikova@lipka.cz), která jim poskytne bližší informace.

Akce pro studenty jsou financovány z evropských fondů a EHS 2009-2014.

Informace o akcích:

Šelmy Šumavy - 22.-24. ledna 2016 (akce pro vysokoškoláky)

Divoká Šumava aneb Velké šelmy kolem nás - 29.-31. ledna 2016 (akce pro středoškoláky)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů