Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda rozhodne, jestli zachrání unikátní přírodní bohatství

Vláda rozhodne, jestli zachrání unikátní přírodní bohatství

Třináctileté úsilí Arniky a dalších neziskových organizací se může zúročit v pondělí 25. ledna, kdy bude vláda rozhodovat o doplnění Národního seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000 (1). Dočkají se cenná přírodní území po třinácti letech otálení patřičné ochrany, nebo budou ponechána napospas betonářům a kontroverzním stavbám? Pokud vláda rozhodne správně, přispěje k zachování mizejících přírodních klenotů a zároveň otevře cestu k snazšímu čerpání financí z Evropských fondů. Zásadní roli při vzniku aktuálního návrhu sehrála stížnost Evropské komisi, kterou nevládní organizace podaly v roce 2010.

,,Na velmi podrobných podkladech tehdy spolupracovalo mnoho odborníků z nevládních organizací volně sdružených v Koalici pro Naturu 2000. Těší nás, že jejich práce nebyla zbytečná a že většina argumentů byla akceptována jako oprávněná. Nyní je na vládě, aby ukázala, zda ochranu nejcennějších míst v přírodě nepodceňuje" říká Ing. Jana Vitnerová, vedoucí programu Ochrana přírody ve sdružení Arnika.

Ministerstvo životního prostředí připravilo návrh na doplnění stávajícího národního seznamu evropsky významných lokalit, který představuje důslednější ochranu 27 typů přírodních stanovišť a 10 druhů vzácných rostlin a živočichů. Vláda tak má jedinečnou možnost odstranit dva největší nedostatky českého seznamu, a vyhlásit ochranu evropsky významných lokalit Porta Bohemica (2) a Slavíkovy ostrovy (3). Opakovaně nebyla jejich ochrana navržena jen proto, aby mohly snáze ustoupit kontroverzním stavbám - plavebnímu stupni Děčín a kanálu u Přelouče.

,,Pro vyhlášení ochrany celoevropsky cenných území jsou zásadní biologické poznatky, a ne ekonomické záměry úzké skupiny investorů. Vláda by měla ctít zákony i mezinárodní dohody, ke kterým se připojila," míní Vitnerová.

Při navrhování lokalit však došlo i k některým pochybením. Příkladem je Kaolínový lom u Vidnavy (4), který byl z obav o omezení možností těžby kaolínu z návrhu vyňat a nahrazen lokalitou Stará Červená Voda - lesní komplex. Důvodem ochrany lokality je žabka kuňka žlutobřichá, což je druh narušených stanovišť. Těžba kaolínu by jejímu výskytu paradoxně prospívala, kdežto navrhovaný lesní komplex je pro její život méně vhodný. Na seznamu chráněných územních celků také stále chybí cenná lesní lokalita Ždánický les (5), která patrně ustoupí těžbě dřeva a především ropy.

Nevládní organizace sdružené v Koalici pro Naturu 2000 provedly v roce 2009 analýzu novelizovaného národního seznamu evropsky významných lokalit. Na jejím základě došly k závěru, že požadavky na doplnění nebyly splněny dostatečně a během doplňování došlo k porušení legislativně závazných principů výběru těchto lokalit. Odborníci a neziskové organizace proto zaslali v květnu 2010 Evropské komisi stížnost na nedostatečnost národního seznamu. Na základě této stížnosti se Evropská komise začala problémem nedostatečné ochrany lokalit soustavy Natura 2000 v České republice zabývat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů