Čtvrtek, 28. března 2024

Jak přezimují pavouci?

Záleží na tom, jestli jde o pavouky žijící v našich domovech, nebo ve volné přírodě.

Jak přezimují pavouci?

V domácnostech potkáme nejčastěji pokoutníky, snovačky a především třesavky. Všichni tito pavouci se živí drobnými členovci, kteří jsou v bytech přítomni po celý rok. Mají zde totiž zajištěno stabilní prostředí, kde se mohou množit bez ohledu na roční období.

V každé domácnosti neustále žijí třeba rybenky nebo pisivky, ale také široké spektrum much a podobného hmyzu, jenž se vyvíjí například v substrátu pokojových květin. Lidská obydlí, ač to tak nemusí na první pohled vždy vypadat, jsou tedy celoročně velmi bohatá na různé druhy členovců.

A jak zimují pavouci v přírodě? Obvykle se před mrazem ukrývají v hlubších vrstvách opadanky a půdy, případně zalézají pod kůru stromů či do podobných puklin. Tady je aktivita pavouků částečně utlumena, přesto však stále loví a přijímají potravu.

Ví se, že drobné druhy žijí téměř beze změny i pod vrstvou sněhu, nebo dokonce pobývají přímo na něm. Velmi populární je poznatek profesora Buchara, který několikrát pozoroval plachetnatky pozemní (Tenuiphantes cristatus), jak si staví sítě ve zvířecích stopách ve sněhu a úspěšně do nich loví chvostoskoky.

alt: Třesavka velká (*Pholcus phalangioides*) je častým obyvatelem našich domovů. Na první pohled připomíná sekáče, ale na rozdíl od nich má hlavohruď zřetelně oddělenou od zadečku. Zdroj Wikimedia Commons, autor Olaf Leillinger, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 2.5. Třesavka velká (Pholcus phalangioides) je častým obyvatelem našich domovů. Na první pohled připomíná sekáče, ale na rozdíl od nich má hlavohruď zřetelně oddělenou od zadečku. Zdroj Wikimedia Commons, autor Olaf Leillinger, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 2.5.
alt: Samice třesavky velké v detailu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Didier Descouens, licence CC BY-SA 4.0. Samice třesavky velké v detailu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Didier Descouens, licence CC BY-SA 4.0.
Plachetnatka pozemní je tak ,,otužilá", že buduje své sítě i ve sněhu. Zdroj Wikimedia Commons, autor Benedikt, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 2.0.


Autor: Mgr. Pavel Just, katedra zoologie Přírodovědecké fakulty UK

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů