Čtvrtek, 28. března 2024

V Japonsku stavějí největší plovoucí solární elektrárnu na světě

 V Japonsku stavějí největší plovoucí solární elektrárnu na světě

Japonská elektrotechnická společnost Kyocera zahájila práce na výstavbě plovoucí solární elektrárny, která má být největší na světě. Nacházet se bude na přehradě v prefektuře Čiba a po dokončení na počátku roku 2018 by měla být schopna dodávat elektřinu pro zhruba 5000 domácností. Napsal to server listu The Guardian.

Japonsko nemá dost místa, kde by mohlo umístit solární panely. Po jaderné havárii v elektrárně Fukušima v roce 2011 země přestala vyrábět elektřinu z jádra a snaží se najít nové možnosti výroby z obnovitelných zdrojů. Mimo jiné již postavila i několik menších plovoucích solárních elektráren.

Elektrárna na přehradě Jamakura bude mít více než 50.000 solárních panelů, které pokryjí plochu 180.000 metrů čtverečních. Ve srovnání s elektrárnami na pevnině však zůstává relativně malá. Z výkonem 13,7 megawattu se nezařadí ani mezi 100 největších solárních elektráren na světě.

Poradce britského Svazu obnovitelné energie Ray Noble řekl, že technologie pro plovoucí solární elektrárny není příliš komplikovaná, výstavba plovoucí farmy ale má podle něj smysl jen v případě nedostatku místa na pevnině.

"Pokud nemáte dost místa na pevnině, tak jako v Japonsku, můžete stavět na vodě. Ale v Británii, kde je mnoho průmyslových oblastí, je levnější umístit solární panely na pevninu než na vodu," uvedl Noble. Hlavním problémem těchto elektráren je podle něj potřeba udržet vedení daleko od vody a invertory, které připojují fotovoltaické články do elektrické sítě, umístit na plovoucí strukturu.

V Británii by měla vzniknout největší plovoucí solární elektrárna v Evropě. Pracuje na ní vodárenská společnost United Utilities a umístěna má být na nádrži u Manchesteru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů