Sobota, 20. dubna 2024

Oznamování chemických směsí a detergentů

Oznámení nebezpečných chemických směsí (nebezpečné pro zdraví a fyzikálně chemicky) a oznámení detergentů (bez ohledu na nebezpečnost) je základní povinností podle chemického zákona (č. 350/2011 Sb.) při uvádění směsí a detergentů na trh...

Oznamování chemických směsí a detergentů

Povinnost musí být splněna dotčenými subjekty nejpozději do 45 dní od uvedení směsi nebo detergentu na trh.

Povinnost zřídit registr má členský stát danou článkem č. 45 nařízení (ES) č. 1272/2008 (CLP).

Členské státy určí subjekt nebo subjekty pověřené přijímáním informací předkládaných dovozci a následnými uživateli, kteří uvádějí směsi na trh, a důležitých zejména pro vypracování preventivních a léčebných opatření, a to zejména pro případy náhlého ohrožení zdraví.

Informace zahrnují chemické složení směsí uváděných na trh a klasifikovaných jako nebezpečné na základě svých zdravotních nebo fyzikálních účinků, včetně chemické identifikace látek obsažených ve směsích, u kterých agentura vyhověla žádosti o povolení používání alternativního chemického názvu.

Tyto informace lze použít pouze ke splnění lékařských požadavků, pokud jde o vypracování preventivních a léčebných opatření, zejména v případě naléhavé potřeby.

V ČR tyto informace slouží jako informační podpora pro Toxikologické informační středisko, které poskytuje v případě potřeby telefonicky informace o akutních otravách lidí a zvířat.

Směsi i detergenty se oznamují do stejného elektronického systému CHLaP.

Při zásadní změně nebezpečných vlastností směsí, jako je překlasifikace směsi podle systému dle nařízení (ES) CLP po 1. červnu 2015, je povinnost provést změnu i u těch směsí, které již byly oznámeny.

Ministerstvo zdravotnictví spustilo nový systém pro elektronické oznámení v létě letošního roku. Průvodce tímto novým systémem oznamování najdete na Envi profi zde.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů