Středa, 24. dubna 2024

Provozovatel nezajistil v době kompostovacího procesu odsávání vznikajících intenzivních plynů, dostal pokutu sto tisíc

Provozovatel nezajistil v době kompostovacího procesu odsávání vznikajících intenzivních plynů, dostal pokutu sto tisíc

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany ovzduší v Brně uložili společnosti JOGA LUHAČOVICE, s.r.o. pokutu sto tisíc korun za provozování kompostárny ve Slavičíně v rozporu s provozním řádem. Firma porušila zákon o ochraně ovzduší.

Při kontrole kompostárny v červnu 2013 inspektoři zjistili, že v prostoru kompostovací haly byly v době kontroly založeny tři zakládky kompostovaných materiálů (krechty). Z nich viditelně docházelo k uvolňování plynu s koncentrací amoniaku. Hala kompostárny byla pouze přirozeně provětrávána průvanem.

,,Provozovatel porušil svoji povinnost tím, že v době kompostovacího procesu nezajistil odsávání vznikajících plynů pomocí vzduchotechniky do biofiltru a ten nebyl v provozu, jak stanovoval provozní řád kompostárny schválený příslušným krajským úřadem. Plyny s intenzivním zápachem tak průvanem unikaly do okolí kompostárny. Přitom nadměrný zápach v okolí kompostárny byl předmětem opakovaných stížností místních obyvatel," řekl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně. Provozovatel se proti uložení pokuty odvolal, ta však byla Ministerstvem životního prostředí potvrzena.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů