Pátek, 29. března 2024

Vycházky pro veřejnost ke Světovému dni mokřadů

Vycházky pro veřejnost ke Světovému dni mokřadů

2. února jsme si připoměli Světový den mokřadů. Ten označuje datum podepsání Úmluvy o mokřadech, majících, mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva, nazývané také Ramsarská úmluva. Při této příležitosti připravila Česká společnost ornitologická sérii vycházek a přednášek zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah.

Přidejte se dnes k nám a oslavte Světový den mokřadů!

Navštivte s námi mokřady a poznejte jejich ptačí obyvatele - Česká společnost ornitologická (ČSO) letos po druhé organizuje vycházky za zimujícími ptáky. "Nyní se s námi můžete přesvědčit, že i v zimě stojí za to vyrazit do přírody. Vodní ptáci se seskupují na nezamrzlých vodních plochách a můžeme mezi nimi pozorovat i hosty ze severu. Nedávné mrazy přilákaly do naší země zajímavé druhy, jsou tedy šance na opravdu pěkná pozorování," říká Katarína Slabeyová, koordinátorka ochrany mokřadů České společnosti ornitologické. Tyto vycházky jsou v pořadí již třetí sérií, kterou ČSO pro veřejnost pořádá - na přelomu dubna a května to je Vítání ptačího zpěvu a začátkem října pak Evropský festival ptactva. Většina akcí (ale ne všechny) proběhne o víkendu 6.-7. února, vycházky mohou být doplněny dodatečně, sledujte proto průběžné web ČSO. Informace o vycházkách najdete na http://cso.cz/index.php?ID=2867. "Moc děkujeme všem organizátorům, kteří jsou ochotni svůj volný čas věnovat těmto vycházkám a přiblížit tak fascinující svět vodních ptáků všem zájemcům," dodává Slabeyová.

Světový den mokřadů

Od roku 1997 se každý rok vládní instituce, nevládní organizace a skupiny občanů u příležitosti Světového dne mokřadů snaží zvýšit povědomí veřejnosti o významu a hodnotě mokřadů. Letošním tématem je hodnota mokřadů pro trvale udržitelné živobytí, s cílem poukázat na to, že ochrana mokřadů a rozvoj nemusí být konfliktními. Více než miliarda lidí je závislá na mokřadech, které jim poskytují obživu prostřednictvím rybolovu, zemědělství, transportu zboží a lidí, dodávky vody, cestovního ruchu apod.

Mokřady a budoucnost

Mokřady patří mezi nejvýznamnější, ale současně i světově nejohroženější ekosystémy. Jsou důležité nejen pro přírodu, ale také pro lidi, a to mnoha způsoby. Poskytují životní prostor pro rostliny a živočichy, zabezpečují jídlo a čistou vodu, chrání pobřeží, fungují jako přírodní houba proti záplavám a ukládají oxid uhličitý, čímž přispívají k regulaci změny klimatu. "Bohužel, mokřady jsou často vnímané jako nepotřebný a nevyužitelný prostor a proto vždy byly a naneštěstí stále jsou, terčem likvidace, zejména vysoušení a proměny na sušší zemědělskou půdu," konstatuje Slabeyová. Úbytek a degradace mokřadních biotopů má negativní vliv i na ptáky. V případě mnoha vodních a mokřadních druhů pozorujeme od 80. let minulého století významný pokles jejich počtů. V poslední době bývá stále více diskutovaný význam mokřadů v rámci adaptačních opatření na změnu klimatu. Jejich součástí bývá často navrhovaná právě výstavba nových a péče o stávající mokřady. "Doufáme, že se nám i v kontextu potřebné reakce na klimatické změny podaří zvrátit současný negativní trend, který se týká mokřadů a pomoci tak i jejich ptačím obyvatelům," uzavírá Slabeyová.

Na zjištění současného ekologického stavu mokřadů mezinárodního významu je zaměřen i projekt Ministerstva životního prostředí "Ochrana a udržitelné využívání mokřadů České republiky" financovaný z EHP fondů 2009-2014. Česká společnost ornitologická je partnerem tohoto projektu a kromě aktivit na podporu zvyšování povědomí o významu a fungování mokřadů v krajině se zabývá také zjištěním současného stavu a trendů vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků.

Ramsarská úmluva - trochu historie a současnost

Ramsarská úmluva nese název podle íránského města Ramsar na břehu Kaspického moře, kde byla dne 2. února 1971 podepsána. Je nejstarší z moderních mezinárodních úmluv týkajících se životního prostředí. Její přijetí bylo iniciováno zeměmi a nevládními organizacemi, které byly znepokojeny zvyšujícím se úbytkem a degradací mokřadních biotopů pro vodní ptactvo. Z původního zaměření na ochranu mokřadů významných z hlediska vodního ptactva, se po určité době dospělo k současnému stavu, kdy se prostřednictvím této úmluvy zajišťuje celosvětová ochrana a rozumné užívání všech typů mokřadů.

Dnes má Ramsarská úmluva celkem 169 smluvních stran, tedy států, které se k ní připojily. Každá smluvní strana je povinna zařadit alespoň jeden ze svých mokřadů na "Seznam mokřadů mezinárodního významu", který úmluva spravuje, a zajistit adekvátní ochranu a rozumné užívání mokřadů na svém území. Seznam v současné době čítá 2 208 mokřadů celého světa o celkové rozloze 210 mil ha. Česká republika je smluvní stranou úmluvy od r. 1990 a na seznamu má zapsáno celkem 14 mokřadů. Jsou mezi nimi rybniční soustavy, říční nivy, rašeliniště a dokonce i jeden ojedinělý podzemní mokřad.

Zjistěte více o světových mokřadech

Akce pořádané v České republice nejsou samotné. Na stránce věnované Světovému dni mokřadů je ke dnešnímu dni registrováno více než 1000 akcí na celém světe! www.worldwetlandsday.org/map

Mladí lidé od 15 do 24 let se můžou zúčastnit fotosoutěže na letošní téma Světového dne mokřadů s možností vyhrát letenku na mokřad dle svého výběru. Soutěž začíná dnes a končí 2. března. www.worldwetlandsday.org/photo-contest

Na stránkách Ramsarské úmluvy a Světového dne mokřadů jsou k dispozici veškeré informace o úmluvě a mokřadech mezinárodního významu, i to, jak se zapojit a pomoct mokřadům.

Stránka Ramsarské úmluvy: www.ramsar.org

Mapa mokřadů mezinárodního významu: https://rsis.ramsar.org/

Stránka ke Světovému dni mokřadů: www.worldwetlandsday.org.

Stránky jsou k dispozici v angličtině, francouzštině a španělštině.

Kontakty

Katarína Slabeyová, ČSO, ochrana mokřadů, slabeyova@birdlife.cz, 777 330 710

Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO, verm@birdlife.cz, 773 380 285

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů