Úterý, 19. března 2024

Kvůli dvěma neschváleným přírodním územím hrozí sankce z Bruselu

 Kvůli dvěma neschváleným přírodním územím hrozí sankce z Bruselu

Česko podle ekologů ze sdružení Arnika ztratí možnost čerpat část evropských dotací na ochranu přírody i na některé dopravní stavby, které by poškodily cennou přírodu. Vláda totiž na svém středečním jednání neschválila, aby do národního seznamu evropsky významných lokalit bylo začleněno Labské údolí v Ústeckém kraji a Louky u Přelouče se Slavíkovými ostrovy. Hrozí i peněžní sankce, a to jednorázová pokuta i penalizace 10 tisíc eur (zhruba 270 tisíc) denně, řekla dnes ČTK vedoucí programu Ochrana přírody v Arnice Jana Vitnerová.

Dokument kabinetu předkládalo ministerstvo životního prostředí. Na sedmi lokalitách včetně těchto dvou přitom dlouhodobě trvala Evropská komise.

"Pro Českou republiku je to jednak mezinárodní ostuda i ekonomická ztráta. Ta ostuda vyplývá z toho, že se ČR zavázala, že celoevropsky významná přírodní bohatství bude chránit a že chráněná území bude vyhlašovat na základě biologických poznatků, tedy bez ohledu na případné investiční záměry," upozornila Vitnerová.

Materiál předložilo MŽP s dvacítkou rozporů, týkaly se různých veřejných zájmů. EK už zahájila s ČR "pilotní řízení", které předchází řízení pro porušení evropského práva. Český seznam vznikl v roce 2005 a doplňoval se dvakrát, naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Podle Jana Duška z organizace Beleco bylo sedm lokalit přímým požadavkem EK. "Je otevřené pilotní řízení a nyní hrozí, že se přehoupne v soudní řízení u Evropského soudního dvora. 'Pilot' už je otevřený řadu let," poznamenal.

Vláda sice rozšířila seznam o padesátku nových a sedmdesát stávajících doplnila, podle Arniky ale dva nejdůležitější body - ochrana lokalit Porta Bohemica s Labským údolím a Slavíkovy ostrovy - zmizely ze seznamu na poslední chvíli. Nová Evropsky významná lokalita Porta Bohemica měla navázat na stávající lokalitu Labské údolí, návrh ale podle předkládací zprávy kvůli záměru výstavby Plavebního stupně Děčín rozporovala tři ministerstva, Ústecký kraj a i například Svaz měst a obcí.

Labské údolí bylo navrženo od státní hranice po soutok s Ohří u Litoměřic už pro první národní seznam v roce 2005, do národního seznamu se však dostalo ve zmenšené podobě. Brusel ji požadoval kvůli ochraně lososa obecného, bobra evropského a dalších druhů. Návrh byl poté v mezirezortním řízení upraven do podoby Porta Bohemica.

"Nyní budeme informovat o rozšíření seznamu Evropskou komisi a na základě jejího posouzení bude možné vyhodnotit, zda je rozšíření konečné," řekla ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Přitom schválení dvou míst mělo zajistit trvalou ochranu unikátního přírodního bohatství koryta a nejbližšího okolí Labe. Podle ekologů jde o ústupek skupinám, které usilují o stavební úpravy splavnosti Labe. "Rozhodnutí vlády jde nejen přímo proti ochraně přírody, ale jednoznačně nahrává betonářským lobby, které se chystají na výstavbu plavebního kanálu a jezů na Labi," konstatoval předseda podvýboru Ochrana přírody a krajiny poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů