Čtvrtek, 28. března 2024

Radvanice a Věřňovice vedou tabulku obcí s nejhorším ovzduším

Radvanice a Věřňovice vedou tabulku obcí s nejhorším ovzduším

Ostravská městská část Radvanice a Bartovice a také Věřňovice, které jsou částí Dolní Lutyně na Karvinsku, stojí v čele tabulky obcí s největším počtem dní s překročeným imisním limitem za loňský rok. Vyplývá to z údajů zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejčetnější překročení mezní hranice pro polétavý prach, která je 50 mikrogramů na metr krychlový, loni zaznamenala měřicí stanice v Radvanicích. Provozuje ji tam Zdravotní ústav v Ostravě. Imisní limit byl překonán v 98 dnech. Více než čtvrtinu dní v roce tam tak lidé dýchali výrazně znečištěný vzduch. Počet dní s překročeným imisním limitem byl obdobný jako předloni, kdy to bylo 97 dní. Nejvyšší naměřená koncentrace tam loni měla hodnotu 152,3 mikrogramu na metr krychlový, tedy více než trojnásobek povoleného limitu.

Ve Věřňovicích, kde měřicí stanici provozuje ČHMÚ, byla horní hranice pro polétavý prach překonána po dobu 85 dnů, tedy zhruba čtvrtinu roku. Přestože se obec se zhruba 5000 obyvateli stále drží v popředí tabulky, proti roku 2014 tam obyvatelé výrazně znečištěné ovzduší dýchali menší počet dní. Předloni byl imisní limit pro polétavý prach v obci překročen po dobu 116 dní, tedy asi třetinu roku. Maximální koncentrace tam loni dosáhla 241,9 mikrogramu na metr krychlový, tedy téměř pětinásobku imisního limitu.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a je nejhorší v zemi. Nejhorší rozptylové podmínky jsou na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší kromě průmyslu ovlivňuje i doprava a topení v domácnostech, ale také škodliviny ze sousedního Polska. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů