Úterý, 19. března 2024

Likvidace zbylé části německých odpadů v Bulovce začne v březnu

 Likvidace zbylé části německých odpadů v Bulovce začne v březnu

Likvidace zbylé části nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku začne v březnu. Liberecký kraj přijde na 7,5 až osm milionů korun, 79 procent ale zaplatí dotace z Operačního programu Životní prostředí. Novináře o tom dnes informoval náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Kraj měl v rozpočtu na likvidací odpadu připraveno 9,5 milionu korun, ušetřené peníze použije na demolici zdevastovaného kulturního domu sovětské armády v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Do zemědělského areálu v Bulovce - Arnolticích byly od roku 2004 dovezeny tisíce tun plastů, textilu s příměsí použité obuvi a koberců původem z Německa. Údajně měly být znovu využity, zpracováno a využito však bylo podle odhadů jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno téměř 9000 tun odpadu. V první etapě se podařilo odvézt a zlikvidovat 4499 tun odpadu, z toho 976 tun textilu a 3523 tun plastů. Likvidace stála 320.000 eur (8,66 milionu Kč) a zaplatili ji Němci. O zbytek se teď postará kraj.

"Německá firma se zaměřila na to, co lze co nejlépe energeticky využít, takže stoprocentně likvidovala ve spalovně. Takže teď tam zbylo ke spálení tak 40 procent a 60 procent musí na skládku, protože to jsou nespalitelné věci, které nejdou z technologického hlediska využít ve spalovně," řekl Jadrný. Při požárech navíc podle něj došlo i ke kontaminaci podloží. "Nateklo nám to tam do nějakých žlabů, na to se chystáme až po likvidaci těch odpadů," řekl Jadrný. Pokud se při průzkumu znečištění prokáže, bude to odstraněno.

Spokojena je s likvidací skládky starostka Bulovky Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější). "Po více než 10 letech se obec skládky konečně zbaví," řekla dnes ČTK. Skládka podle ní není právě příjemným sousedem, okolí obtěžuje zápachem a létají odtud odpadky, které znečišťují celou obec, obsahuje i nebezpečné odpady a několikrát tam navíc i hořelo. Sama obec by si však její odstranění dovolit nemohla, náklady představují podle Šidlové více než dva roční rozpočty obce. "To bychom museli úplně zastavit běh obce na dva roky, nesvítili bychom, nepracovali, nefungovala by škola," poznamenala starostka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů