Pátek, 29. března 2024

MŽP podpoří obce, které jsou aktivní ve zlepšování životního prostředí

MŽP podpoří obce, které jsou aktivní ve zlepšování životního prostředí

Lukavec u Litoměřic, Slavkov v okrese Opava a obec Ždánice z Hodonínska získají na své projekty dotaci v rámci soutěže Zelená stuha. Ministr životního prostředí Richard Brabec schválil příspěvek třem obcím, které uspěly v soutěži ,,Vesnice roku 2014" a navíc v krajském kole získaly ocenění Zelená stuha. Další tři obce na schválení své žádosti čekají.

Šestnáctým rokem se Ministerstvo životního prostředí připojuje k soutěži Vesnice roku prostřednictvím soutěže Zelená stuha. Ty společně podporují celostátní kampaň zaměřenou na udržitelný rozvoj českého venkova, a to v oblasti hospodářské, sociální i environmentální. Soutěž Vesnice roku za léta své existence přitáhla pozornost občanů, samospráv i státních institucí. Každoročně se do ní hlásí na 300 obcí.

,,Obce, které získají titul Zelená stuha, mají automaticky právo zažádat o finanční podporu na environmentální projekt ve výši 400 tisíc korun. Výherce celostátního kola soutěže získává 700 tisíc korun. Vidíme velký přínos v tom, že dotací podpořené projekty vedly ke zlepšení životního prostředí v obcích a podpořily v nich udržitelný rozvoj," shrnuje základní podmínky programu ministr Richard Brabec.

Aktuálně směřuje finanční podpora také do obce Lukavec u Litoměřic, která uspěla s projektem, v jehož rámci bude ošetřeno 20 stávajících stromů, vysazeno 526 kusů nových dřevin, založeny trvalkové záhony a instalovány oplocenky včetně jedenácti informačních tabulí.

,,Je to pro nás velké ocenění. 400 tisíc korun, které získáme, je nezanedbatelným příjmem našeho obecního rozpočtu, který činí čtyři miliony korun ročně. Již nyní jsme zpracovali výběrové řízení na dodavatele projektu, na jehož konci bude naše obec opět o něco upravenější a pěknější," říká starosta obce Lukavec Tomáš Šenfeldr. Dotace 400 tisíc korun poputuje i do obce Slavkov v okrese Opava a do Ždánic na Hodonínsku.

Rada Státního fondu životního prostředí ČR doporučila na svém lednovém jednání ministrovi ke schválení dotace pro další tři obce, konkrétně pro Jakubov u Moravských Budějovic na nákup techniky pro údržbu zeleně, pro obec Hromnice nedaleko Plzně na obnovu návesního rybníka a pro chrudimskou obec Vysočina na výsadbu nové zeleně.

Obce, které byly Zelenou stuhou v krajském kole oceněny v loňském roce, mohou své žádosti podávat průběžně od 1. ledna do 31. prosince 2016. ,,Pro obce, které chtějí být aktivní ve zlepšování životního prostředí, je na letošní rok alokováno 5,5 milionů korun. Podporu získají ty projekty, které nejlépe plní pět kritérií, mezi něž patří dlouhodobé plánování v oblasti rozvoje zeleně a důraz na osvětu a vzdělávání v oblasti životního prostředí," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

V soutěži MŽP oceňuje dlouhodobé záměry a plány obcí, přípravu a realizaci projektů k ochraně a obnově ekologických hodnot krajiny, zakládání a obnovu zelených ploch a jejich pravidelnou údržbu. Hodnotí ale i osvětu, výchovu a vzdělávání dětí i dospělých v oblasti péče o přírodu, životní prostředí a krajinu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů