Úterý, 19. března 2024

Nejvyšší soud USA zablokoval Obamův plán na snížení emisí

Nejvyšší soud USA zablokoval Obamův plán na snížení emisí

Rozhodnutí nejvyššího soudu pozastavit plán na snížení emisí oxidu uhličitého do ovzduší nenaruší splnění amerického závazku z prosincového klimatického summitu v Paříži. Uvedl to dnes Bílý dům v reakci na úterní rozhodnutí nejvyšší soudní instance USA komplikující základní plán boje prezidenta Baracka Obamy se změnami klimatu. Bílý dům prý s výrokem nesouhlasí a očekává, že nová emisní pravidla obstojí v soudní při.

Soud vyhověl žádosti 27 států a firem, aby byla odložena redukce vypouštění škodlivin, dokud nebudou ukončeny soudní pře. Podle odpůrců nová pravidla povedou k uzavírání elektráren a ke zvýšení účtů za elektřinu.

Prezident Obama loni navrhl snížit do roku 2030 pokles emisí CO2 v porovnání s rokem 2005 o 32 procent. USA patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům z mezinárodních klimatických konferencí. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit. Podle Sama Adamse z Ústavu pro světové zdroje (WRI) je právě tento Obamův plán důležitý pro dodržení pařížské dohody o ochraně klimatu z loňského prosince.

Mluvčí Bílého domu Eric Schultz dnes uvedl, že navzdory soudnímu rozhodnutí není americký závazek z Paříže ohrožen, neboť USA mají další prostředky, jak jej naplnit. Především prý jde o daňové zvýhodnění pro zdroje ekologické energie, které loni Washington významně rozšířil. "Tyto daňové výhody budou mít v krátkodobém horizontu větší dopad než Plán čisté energie (Clean Power Plan)," řekl Schulz podle agentury Reuters.

Bílý dům zároveň doufá, že zmíněné pře vyhraje. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) prý bude pokračovat v práci se státy, které chtějí spolupracovat, a bude dále činit "agresivní kroky" ke snížení emisí oxidu uhličitého. Podle nových pravidel bude každý stát muset předložit plán opatření ke splnění emisních limitů do letošního září, požádá-li o výjimku, pak do září 2018.

Plán čisté energie má kritiky z řad republikánů, ale i některých demokratů, kteří se obávají nepříznivých dopadů na ekonomiku. Loni v říjnu napadla skupina států, v čele s velkým producentem uhlí Západní Virginií a ropným Texasem, Obamův plán u soudu.

Odpůrcům plánu vyhověl v úterý Nejvyšší soud hlasy pěti ku čtyřem, takže nové nařízení nemůže vstoupit v platnost, dokud soudní pře neskončí.

Plán Obamovy administrativy naopak podpořila necelá dvacítka států spolu s Národní ligou měst, která reprezentuje přes 19.000 amerických měst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů