Sobota, 20. dubna 2024

Škoda do konceptu nového SUV poprvé zabudovala hybridní pohon

Škoda do konceptu nového SUV poprvé zabudovala hybridní pohon

Škoda Auto se chystá na vstup do světa hybridních vozů. Na autosalonu v Ženevě na začátku března bude její koncept velkého SUV VisionS poháněný zážehovým motorem 1,4 v kombinaci se dvěma elektromotory. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Podle mluvčího Jozefa Baláže není rozhodnuto, zda se hybridní pohon objeví v sériové verzi nového SUV, které má přijít v druhé polovině letošního roku, podle některých zdrojů pod označením Kodiaq. Nový generální ředitel Škody Bernhard Maier v rozhovoru pro časopis Forbes uvedl, že prvním hybridem značky by měl být Superb současné generace a na trh by se měl dostat ještě v tomto desetiletí.

VisionS má mít v normovaném cyklu spotřebu 1,9 litru benzínu a v čistě elektrickém režimu dojezd 50 km. Vedle benzinového agregátu 1,4 TSI o výkonu 115 kW bude mít elektromotor o trvalém výkonu 40 kW, který je integrovaný do šestistupňové převodovky DSG přenášející výkon na přední kola. U zadní nápravy je umístěn druhý elektromotor o výkonu až 85 kW, který pracuje nezávisle na pohonu přední nápravy. Studie má tedy inteligentní pohon všech kol, který se obejde bez mechanického propojení pohonu předních a zadních kol.

Řidič vozu může volit mezi několika provozními režimy - od čistě elektrického pohonu až po nabíjecí modus, vždy s cílem dosažení maximální efektivity. Li-Ion akumulátory o kapacitě 12,4 kWh jsou uloženy před zadní nápravou.

Koncept VisionS by neměl být svým vzhledem příliš vzdálený sériové podobě nového SUV. Je 4,7 metru dlouhý a disponuje až třemi řadami sedadel. Zároveň svými ostře řezanými kubistickými tvary naznačuje, kam se bude ubírat design nový modelů Škody pod taktovkou šéfdesignéra Jozefa Kabaně.

Mateřský Volkswagen již vozy s hybridním pohonem nabízí. Na trhu je hybridní Golf GTE a nově také Passat GTE. Hybridní vozy nabízejí i další koncernové značky Audi nebo Porsche.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů