Čtvrtek, 28. března 2024

O Natura Park v Pardubicích je mezi školami velký zájem

 O Natura Park v Pardubicích je mezi školami velký zájem

Ekologické centrum Natura Park v Pardubicích, které se otevřelo loni v říjnu, má objednávky na školní programy měsíce dopředu. Měsíčně přijde do centra až 2000 dětí. ČTK to dnes řekl lektor Petr Martínek.

"Velikonoční dílny už jsou bohužel plné. Na venkovní programy budeme rozesílat nabídky zase až na podzim. Máme čtyři učebny, čtyři lektory, za dopoledne stihneme osm programů," řekl Martínek.

Natura Park nabízí zhruba 80 programů s tématy environmentální výchovy, které jsou přizpůsobené dětem z mateřských škol, žákům základních škol, středoškolákům i vysokoškolákům.

Jedním z témat je například třídění odpadů. Malé děti se potkají s popelářem a lektoři jim vysvětlí, jak poznat a třídit plasty, sklo a papír. Žáci si zahrají na dospělé a řeší, jak s odpadem naložit, zda třídit, nebo zakládat další skládky.

"Mají přijít na to, jak zamezit hromadění odpadků, což se dá například tříděním. Středoškoláci se dozvědí, jak se třídí speciality typu molitan, co se dělá ze starými pneumatikami nebo fritovacím olejem," řekl ČTK lektor Ondřej Zeman.

Starším žákům mimo jiné lektoři vysvětlují, jaké ekologické dopady má používání palmového oleje, tedy ničení deštných pralesů a vymírání živočišných druhů. Žáci si zahrají na společnosti, které olej produkují, a zjišťují následky své činnosti.

"Rozebíráme s nimi, v kterých výrobcích je palmový olej. Jsou šokovaní, že v polovině výrobků v obchoďácích jej najdou. Ukazujeme jim výrobky, v kterých tento olej prokazatelně není," řekl Zeman.

Centrum mohou lidé volně navštěvovat, mohou si jej projít s lektory i sami s pomocí herních listů. Budova na břehu Chrudimky, venkovní a vnitřní expozice stály zhruba 50 milionů korun, přispěly na ně Evropská unie a Pardubický kraj.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů