zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Orel kamčatský byl pozorován na Přerovsku, pravděpodobně někomu uletěl

24.02.2016
Příroda
Orel kamčatský byl pozorován na Přerovsku, pravděpodobně někomu uletěl

Orel kamčatský neboli východní je jedním z největších dravců světa a svým výskytem na Přerovsku překvapil členy Moravského ornitologického spolku. Pozorovali jej v sobotu v polích nedaleko od Přerova. Vzhledem k tomu, že tento druh nežije v Evropě, tak předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi.

Orel kamčatský má rozpětí od 2 do 2,5 metru a váží od 5 do 9 kg. Samice jsou větší než samci. Mládí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák. Dospělí ptáci mají výrazné bílé zbarvení ocasu, nohou i v křídlech.

Přerovští ornitologové pozorovali mladého ptáka, který vypadal jako mladý orel mořský, ale díky dobré fotodokumentaci jej podle zobáku určili jako orla kamčatského. To následně potvrdili i další odborníci a specialisti na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v ČR o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách.

Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku. Jeho domovem je Kamčatský poloostrov, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy. U nás se chová v pěti zoologických zahradách a je v držení u několika sokolníků. Ornitologové proto předpokládají, že někomu z nich uletěl. Pokud jej někde uvidíte, tak jej pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na: mosprerov@seznam.cz.

Jiří Šafránek

kamčatský

Foto: Jarmila Kačírková

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
Ukliďme Česko
23
9. 2017
23.9.2017 - Festival, slavnost
Brno
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí