Pátek, 19. dubna 2024

S těžbou vápence u Bouzova na Olomoucku nesouhlasí stovky lidí

S těžbou vápence u Bouzova na Olomoucku nesouhlasí stovky lidí

Stovky lidí nesouhlasí s těžbou vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, kterou v tamních kopcích plánuje švýcarská firma Agir. Internetovou petici už podepsalo 770 obyvatel okolních obcí. Obávají se negativního dopadu těžby vápence na životní prostředí a požádali krajský úřad, aby projekt neumožnil. Hejtmanství připomínky obyvatel zahrnulo do dokumentace, která je součástí posuzování vlivu chystané těžby vápence na životní prostředí.

"Lidé mají obavy z dopravního zatížení, ze změny rázu krajiny a nadměrného hluku. Okolní obce, občanská sdružení i místní občané zásadně nesouhlasí s tím, aby byl otevřen nový lom a postavena zpracovna vápence v blízkosti Javoříčských jeskyní a pohádkového hradu Bouzova," stojí v petici, na jejíž organizaci se podílí Jana Koželská z nedalekého Ješova.

Plánovaná těžba vápence se podle Koželské nezamlouvá obyvatelům Bouzova, Luké, Javoříčka, Střemeníčka, Kovářova, Slavětína či Ješova. Lom má být u obce Hvozdečko podle Koželské vybudován pouze 160 metrů od nejbližších budov. Organizátoři petice tvrdí, že těžba vápence by měla devastační vliv na rekreační charakter krajiny s unikátními krasovými jevy.

"Na kvalitu života a zdraví obyvatel by měla vliv i přeprava suroviny, kterou investor zamýšlí transportovat přímo středem obcí Kovářov, Olešnice a Slavětín. Ohroženy jsou nejen zdroje pitné vody v místě, ale i krasová zvodeň, která pod plánovaným dobývacím prostorem protéká a která je napojena na významné prameniště v Čerlince," upozornili autoři petice.

Z projektu, který byl zveřejněn v databázi EIA, vyplývá, že švýcarský investor v lomu Hvozdečko plánuje ročně těžit až 40.000 tun vápence. Pokud získá všechna povolení, tak chce těžbu zahájit letos a ukončit v roce 2036. Přilehlými obcemi by měly po otevření lomu projíždět v průměru dva nákladní automobily za hodinu, zatímco nyní po tamních silnicích jezdí velmi málo těžkých vozidel. Na celkovém dopravním zatížení v tomto regionu bude mít ale doprava vápence podle investora jen malý podíl.

Mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová ČTK řekla, že písemná petice se zhruba stejnými argumenty jako internetová byla hejtmanství doručena loni na podzim. "Spolu s vyjádřeními veřejnosti k dokumentaci záměru byla zařazena mezi podklady pro vypracování posudku a následně poskytnuta zpracovateli oponentního posudku EIA k vypořádání," uvedla Navrátilová. Podle ní bude úřad o dalším postupu veřejnost informovat.

Petr Běhal

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů