Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hladina oceánů roste nejrychleji za 2800 let, tvrdí studie

 Hladina oceánů roste nejrychleji za 2800 let, tvrdí studie

Hladina světových oceánů se v posledním století zvyšuje nejrychleji za 2800 let, za což je částečně zodpovědné globální oteplování způsobené lidskou činností. Vyplývá to ze studie mezinárodního vědeckého týmu, který se opírá o údaje z dvou desítek míst světa. Hladina oceánů se podle vědců ve 20. století zvýšila o 14 centimetrů proti průměrným hodnotám za posledních 2000 let. Jejich růst může být nyní ještě výrazně vyšší.

Zatímco podle měření vědců až do průmyslové revoluce v 80. letech 19. století činily maximální odchylky hladin moří a oceánů 7,5 centimetru od průměrné hodnoty za 2000 let, ve 20. století to bylo zmíněných 14 centimetrů. "Dvacáté století je bez pochybností nejrychlejší," řekl podle agentury AP geograf a jeden z hlavních autorů studie Bob Kopp. Studii v pondělí otiskl časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, který vydává americká akademie věd.

Do roku 2100 se podle vědců lidé musejí připravit na ještě daleko výraznější nárůst. V závislosti na tom, kolik emisí skleníkových plynů vypustí lidstvo do ovzduší a jak poroste teplota vzduchu, odhaduje studie, že by se proti dlouhodobému průměru mohla hladina světového oceánu zvýšit o 28 až 131 centimetrů.

Vědci ke stanovení historicky průměrné výšky hladiny použily řadu geologických metod včetně zkoumání pozůstatků či zkamenělin dávných organismů, usazených hornin či stop v půdě.

Podle jejich zjištění byly až do průmyslové éry výkyvy od průměru většinou směrem dolů. Současný nárůst je z velké části způsoben činností člověka, uvádí studie. To tvrdí i řada předchozích vědeckých prací, tato je však podle stanice BBC založená na velmi důkladném sběru dat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů