Pátek, 19. dubna 2024

Rozhodnutí o vzniku antifosilního zákona vláda odložila o týden

 Rozhodnutí o vzniku antifosilního zákona vláda odložila o týden

Vláda o další týden odložila debatu o tom, zda přijmout nový zákon o snižování závislosti Česka na fosilních palivech, nebo pouze koncepci. Analýza, kterou už dříve předložilo ministerstvo životního prostředí (MŽP), shrnuje hlavní principy, z nichž by nová úprava vycházela. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes ČTK řekl, že je třeba ještě jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu. Myslí si, že vláda na příštím jednání rozhodne o vytvoření zákona.

Takzvaný antifosilní zákon by do budoucna měl snížit závislost Česka na fosilních palivech, mezi něž patří ropa, zemní plyn a uhlí. Podpořit by měl jejich postupné snižování v energetickém mixu a následně dlouhodobé snižování emisí skleníkových plynů. Stát by tak měl splnit cíle Evropské unie až do roku 2050. Kabinet ve vládním prohlášení vyjádřil vůli připravit zákon s podmínkou, že neutrpí konkurenceschopnost státu. Tripartita přípravu zákona na svém posledním jednání odmítla.

Analýza byla dnes na programu vlády poněkolikáté. Postoj MŽP k materiálu se nezměnil. Stále navrhuje dvě varianty usnesení vlády s tím, že dává přednost přípravě paragrafového znění nového zákona. MŽP uvádí, že Česko je závislé na fosilních palivech zhruba z 80 procent. Tento ukazatel má klesat. "Například podle nově schválené Statní energetické koncepce by měla tato závislost do roku 2030 postupně klesnout na 66 procent a do roku 2040 na 56 procent," píše se v materiálu.

Ekologové zákon podporují. "Po přelomové klimatické konferenci v Paříži má Česko nyní šanci udělat první krok k nastavení stabilního prostředí pro investice do moderních technologií a snižování znečištění. Pokud premiér Sobotka myslel vážně svůj silný projev v Paříži, měla by nyní vláda dát zelenou přípravě paragrafů antifosilního zákona, který slíbila již ve svém programovém prohlášení," řekl ČTK ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Pokud vláda vyjádří souhlas s postupem, který navrhuje MŽP, začne úřad pracovat na návrhu zákona včetně hodnocení dopadů regulace (RIA), uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Začátkem roku by mohl být projednán meziresortní pracovní skupinou pro otázky změny klimatu a pak putovat do připomínkového řízení. V platnost by mohl vstoupit začátkem příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů