Úterý, 19. března 2024

Reuters: Němci by mohli dostat 5000 eur na nákup elektromobilu

 Reuters: Němci by mohli dostat 5000 eur na nákup elektromobilu

Němci by mohli dostat až 5000 eur (135.300 Kč) na nákup elektrického vozu. Počítají s tím vládní návrhy, o kterých dnes informovaly zdroje agentury Reuters. Automobilový průmysl by podle nich nesl 40 procent těchto nákladů.

Dotační program v objemu 1,3 miliardy eur (35,2 miliardy Kč) sestavila ministerstva životního prostředí, dopravy a hospodářství. Projekt však potřebuje ještě souhlas ministerstva financí, které chce znát finanční koncepci celé osnovy.

Mluvčí ministerstva financí dnes řekl, že jeho úřad se na těchto plánech nepodílí a vládní diskuse o této věci stále pokračují.

Německo chce mít do roku 2020 na silnicích milion elektrických aut. Berlín však zatím neučinil mnoho, aby výměnu za často levnější naftové a benzinové modely podpořil, napsal Reuters. Auta na elektrický pohon vyrábějí německé automobilky BMW, Mercedes ze skupiny Daimler či Volkswagen.

Podle analýzy organizace Bloomberg New Energy Finance budou elektrická vozidla do roku 2022 stát zhruba stejně jako auta na benzin. Tehdy také začnou zaplavovat trh. Do roku 2040 budou elektrická auta s dlouhou délkou dojezdu stát méně než 22.000 dolarů (v dnešních dolarech, tedy zhruba 544.000 Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů