Úterý, 19. března 2024

Festival o přírodě T-film se letos v Ostravě zaměří na rostliny

Festival o přírodě T-film se letos v Ostravě zaměří na rostliny

Čtvrtý ročník mezinárodního filmového festivalu T-film, který mapuje současný stav přírody, se koncem května bude konat v Ostravě. Tématem je letos svět rostlin. Přehlídka má ukázat jejich nezastupitelnou roli v životě člověka, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Hana Šromová.

Festivalové snímky připomenou, jak rostliny zlepšují životní prostředí, ale třeba i zdraví. Poukážou i na jejich šíři od pokojových rostlin, léčivek, přes stromy, keře až po deštné pralesy.

"Neodmyslitelnou součástí festivalu je také doprovodný program. Pomáháme především mladé generaci ukazovat, že chovat se ekologicky je moderní a přitažlivé. Proto se i letos mohou návštěvníci těšit na zajímavé přednášky i ukázky z praxe. Přičemž osou festivalu samozřejmě stále zůstává inspirativní filmová přehlídka dokumentů z celého světa," uvedla Šromová.

Do soutěže je zatím přihlášeno 23 snímků, například z Nizozemska, Francie, Kanady, Belgie a Kypru. Přihlášky ale mohou tvůrci posílat až do konce dubna. Loni odborná porota hodnotila přes 30 dokumentů. Hlavní festivalovou cenu získal Michal Gálik za snímek Na křídlech divokých koní.

Festival se bude konat 25. a 26. května ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Role prezidenta festivalu se ujal herec Ondřej Vetchý, který bude předávat i ceny vítězům. Vstup na celý festival je zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů