Pátek, 19. dubna 2024

MŽP má novou strategii, jak zabránit ubývání zvířat a rostlin

MŽP má novou strategii, jak zabránit ubývání zvířat a rostlin

První strategii, která by měla zabránit dalšímu úbytku rostlin a zvířat z české krajiny, předloží ve středu vládě ministerstvo životního prostředí. Dokument o ochraně biologické rozmanitosti ČR má platit do roku 2025. Opatření, která navrhuje, ale podle ekologů z Hnutí Duha neodpovídají vývoji vědeckých poznatků v ochraně přírody a vůbec ne vývoji přírody.

"V České republice není doposud zpracována podrobná analýza, která by vyčíslila finanční ztráty způsobené úbytkem biologické rozmanitosti," řekl ČTK Jiří Mach z odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP. Předložená strategie je podle něj prvním vládním dokumentem, který stanovuje konkrétní cíle a jejich zhodnocení na národní úrovni. Díky tomu se budou moci přesněji vyčíslit i ekonomické ztráty, dodal.

Biodiverzita čili rozmanitost přírody se snižuje v celé Evropě a podle odhadů může způsobit mnohamiliardové ztráty v evropské ekonomice. Z území ČR už zmizely populace některých druhů, další jsou kriticky ohroženy, jako třeba sysel obecný nebo modrofialově kvetoucí hořeček mnohotvarý český. Celkově ubývá míst, kde mohou vedle člověka nerušeně existovat vzácné rostliny a živočichové. Klesají i počty ptáků, zejména v lesích a na polích. Způsobily to například meliorace, narovnání koryt řek a potoků, stavby jezů, větší hnojení, intenzivní chov ryb nebo hustší síť silnic.

Dokument MŽP vytyčil na 70 cílů a navrhuje přes 120 opatření, aby se mimo jiné omezilo šíření invazních druhů a intenzivní hospodaření v krajině a naopak zvýšila ochrana vzácných rostlin a zvířat i míst, kde se vyskytují. Ekologové však kritizují to, že ministerstvo pro místní rozvoj požadovalo ochranu přírodních procesů a divočiny v rámci mezirezortního připomínkového řízení vyřadit. Pokud vláda dokument přijme, půjde jen o "bezzubou analýzu bez jasných cílů", tvrdí aktivisté.

Jak uvádí analýza MŽP, Evropská komise má k dispozici souhrnnou analýzu ekonomických rizik spojených se ztrátami evropské biodiverzity. Pokud se podle ní nebudou řešit, může každoročně do roku 2020 způsobit evropské ekonomice ztráty v objemu 50 miliard eur.

Ekologové poukazují na to, že divoká příroda zaujímá v ČR už jen 0,3 procenta celkové plochy státu. "Bohužel ministryně Šlechtová smetla ze stolu důležitou část návrhu svého stranického kolegy Brabce, který dokument předkládá. Ačkoli v Evropě je ochrana přírodních procesů a divočiny samozřejmostí, paní ministryně požadovala v meziresortních připomínkách tuto důležitou část ochrany biodiverzity vyškrtnout," konstatovala vedoucí programu Krajina Hnutí Duha Eliška Vozníková.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů