Pátek, 26. dubna 2024

Spalovna v Chotíkově podruhé bez územního rozhodnutí

Děti Země vyhrály už všech pět soudních sporů o spalovnu

Spalovna v Chotíkově podruhé bez územního rozhodnutí

Krajský soud v Plzni na základě žaloby Dětí Země a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov svým rozsudkem ze dne 31. prosince 2015, který byl doručen až nyní, již podruhé zrušil pravomocné územní rozhodnutí pro spalovnu odpadů v Chotíkově. Z rozsudku vyplývá, že krajský úřad v Českých Budějovicích územní rozhodnutí potvrdil, ačkoliv ve spise neměl všechny potřebné podklady, jako je závazné stanovisko EIA o hodnocení vlivů na životní prostředí nebo ty, které již ztratily platnost.

,,Podle očekávání spolky vyhrály i druhý spor o zákonnosti vydání územního rozhodnutí, takže krajský úřad v Českých Budějovicích i investor Plzeňská teplárenská neměly pravdu. Schvalování spalovny se bez pravomocného územního a stavebního rozhodnutí právně ocitlo na úrovni roku 2012," hodnotí tento soudní úspěch předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Krajský soud v Plzni ve svém rozsudku stejně jako při zrušení pravomocného stavebního povolení v září 2015 opět upozornil, že od 1. dubna 2015 platí novela zákona č. 100/2001 Sb., podle níž má být mezi podklady navazujícího řízení závazné stanovisko EIA, kterým se ověřuje, zda v území nedošlo ke změnám na životním prostředí a ani na samotné stavbě. Toto důležité závazné stanovisko ve spisu ovšem chybělo.

,,I když už od ledna 2016 závazné stanovisko EIA existuje, tak vydání třetího pravomocného územního rozhodnutí očekáváme někdy v létě, neboť je nutné aktualizovat podklady, kterým již skončila jejich platnost, a také přezkoumat, zda všechna závazná stanoviska byla vydána podle zákona," vysvětluje další postup Patrik.

Spalovna dosud čelila pěti žalobám spolků, přičemž všechny tyto soudní spory skončily jejich vítězstvím. Krajský soud totiž v letech 2014 a 2015 zrušil pravomocné územní rozhodnutí, v roce 2015 dvakrát pravomocné stavební povolení a v říjnu 2015 přikázal účelově nečinné Plzeňské teplárenské řádně rozhodnout o žádosti Dětí Země o poskytnutí údajů o stavu výstavby spalovny a o konzervačních pracích.

Výstavba spalovny za dvě miliardy korun byla zahájena v září 2013 a od prosince 2015 je téměř dokončená. Nyní se tedy čeká na vydání třetího pravomocného územního rozhodnutí a třetího pravomocného stavebního povolení. Veřejnost a spolky kritizují spalovnu již od roku 2010.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů